Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Lemur

(Cata Cata)

Obstaja veliko različnih vrst lemurjev, ki so različnih velikosti in barv, zato jih hitro zamenjamo za kakšno drugo vrsto. Vse razen ene vrste imajo tudi dolg rep, ki pa ga uporabljajo izključno za ravnotežje in se ne obešajo nanj, kot to počno ostali primati.

Lemurji vedno hodijo po vseh 4 nogah in ne stoje, kar je še ena posebnost med primati.   So zelo dobri plezalci in lahko skočijo zelo daleč. Prehranjujejo se  v drevesnih krošnjah in tudi na tleh. Drug drugega prepoznavajo z vonjem, imajo pa tudi izjemno oster vid ponoči. V divjini povprečno živijo 18 let, v ujetništvu pa celo do 30. Lemurji živijo v  večjih skupinah tudi do 15 članov.

Prehrana

Lemurji se hranijo s sadjem in oreščki,listjem in drevesnimi poganjki pojejo pa tudi manjše insekte. V obdobjih, ko ni dovolj hrane, upočasnijo svoj metabolizem , kar je zopet izključna lastnost med primati. Ko ni dovolj hrane ali nimajo primernega gnezda lahko zadušijo svoj naravni nagon po parjenju. To je poseben obrambni mehanizem, ki ga imajo samice in so edina vrsta primatov poleg človeka, zmožna tega.

Ogroženost

Prav vse vrste lemurjev so ogrožene. Kar 50% mladičev umre takoj po rojstvu, zato se njihovo število nikakor ne uspe dvigniti, Poleg tega imajo naravne sovražnike  lovijo pa jih tudi ljudje. Starodavna plemena z Madagaskarja verjamejo, da lemurji prinašajo zle duhove, zato jih množično pobijajo, lovijo jih tudi lovci. Poleg tega se drastično zmanjšuje njihov naravni habitat zaradi izsekavanja gozdov. Predvideva se ,da bo v naslednjih 20 letih  izumrlo 95% vseh lemurjev.

Zanimivost

Beseda “lemur” je iz latinščine in pomeni »duhovi noči«. To je najbrž povezano z njihovo nočno aktivnostjo.

Najmanjša vrsta lemurjev tehta le 10 gramov.

Njihov rep je pogosto daljši od telesa.

Večina lemurjev živi na Madagaskarju.

Mame mladiče prvih nekaj tednov po rojstvu prenašajo v ustih. Ko postanejo dovolj močni pa se držijo na maminem hrbtu.

Lemur je primat, ki ima najmanj skupnega s človekom.

To spletno mesto uporablja piškotke

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.