O nas

Namen živalskega vrta je ohranitev, skrb in gojitev živali ter vzgoja in izobraževanje ljudi, ki so ali še bodo postali ljubitelji živali. Zato so naši obiskovalci predvsem otroci, katerim želimo približati naravo in živali. K nam pa prihajajo tudi ljudje, ki potrebujejo nasvet kako najti stik in zaupanje med živaljo in človekom. Današnji človek izgublja stik z naravo in posledično s tem stik s samim seboj. Na posestvu se otroci učijo kako ravnati z živalmi, kakšen prostor potrebuje žival za lepo življenje(zrak, svetloba, zdrava hrana,...), da žival potrebuje tudi ljubezen, zaupanje, spoštljiv odnos... Ko otrok izkusi naravo z vsemi čutili, vzpostavi pozitiven odnos do nje. Kar doživimo kot majhni otroci, ostane v našem spominu vse življenje; najsi gre za zvoke, vonje ali podobe. Današnji malčki veliko bolje poznajo melodije na mobilnih telefonih kot petje ptic ali izmišljene podobe, ki niso resnične kot pa resnična bitja, ki živijo z nami. Da bi jim približali naravo, ponujamo izkustveno učenje za posameznike, kot za skupine iz vrtcev in šol.

POZITIVNI UČINKI ŽIVALI NA ČLOVEKA

Pa naj gre samo za prisotnost, opazovanje, božanje živali, druženje z živaljo ali pa za skrb za živali. Žival ugodno vpliva na počutje, sproščenost, večjo odprtost, več pogovora... Raziskave so pokazale, da celo na zdravje (po srčni kapi ali drugih boleznih) in daljše življenje. Živali imamo lahko za prijatelja, družabnika, soigralca v igri, tolažnika, nekoga za katerega je potreba po skrbi... Žival sprošča, umirja in nas spravlja v veselje, je sopotnik v osamljenosti ali je svetla točka v bolezni. Živali pa so lahko tudi pomočniki pri aktivnostih in različnih terapijah.

NEKAJ O POSESTVU, KJER SE NAHAJA ZOO

Živalski vrt se nahaja na posestvu v kraju Boračeva v občini Radenci, nedaleč stran od zdravilišča. Smo obdani z prelepim gozdom, kateri se razprostira vse do reke Mure, drug konec pa obdajajo vinorodni griči. Posestvo stalno dopolnjujemo z novimi vrstami živali, urejanjem poti in okolice, novimi prostori za živali, da bi vse to ponudili za zunajšolske in izobraževalne dejavnosti. Današnji otroci premalo zahajajo v naravo in jo slabo poznajo in ne poznajo njenih pravil. Posebno jim primanjkuje stik z živalmi, zato smo posestvo uredili tako, da lahko otroci pod strokovnim nadzorom opazujejo živali, jih božajo, hranijo, fotografirajo in si zapisujejo zanimivosti o njih. Bolj vneti za konjeniški šport lahko jahajo ali se naučijo osnov jahanja. Posestvo ima sonaravno kmetovanje. Mnogo ljudi v mestih se zdravi s tabletami, čeprav bi jim bilo v stiku z naravo povrnjeno zdravje, ki ga je načel stres, nepravilna prehrana, nezadostno gibanje, medčloveška nesoglasja... Vabimo vse da poiščejo zdravje v naravi in z živalmi. Imamo dobre kolesarske poti, trim stezo ljudje so prijazni, prijetno se je družiti z vaščani. Naše živali so zelo socializirane, saj živijo z nami in drugimi živalmi ter se med seboj dobro razumejo. Živali se gibljejo na površini 2,7 ha in sicer tako, da se na pašnikih časovno izmenjujejo, v obdelavi za krmo pa imamo še 6,5 ha površin.V prihodnje bi radi povečali ponudbo s postavitvijo večjega terarija, gozdno učno tematsko potjo, ter z novimi vrstami živalmi.


Pri nas je tudi sedež :
Vzgojno izobraževalnega društva ljubiteljev živali - VIDLŽ SIKALUZOO.


Že odkar se spomnim svojega bitja,
sem čutil, da živimo in delimo z živalmi.


Lastnik: Mitev Todor-TomiCopyright © 2008.
Designed by Free Flash Templates