Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

+386 (0)41 225 429
Tomi

Opica Makak

(Macaca Sylvanus)

Edini prostoživeči primat, ki ga lahko najdemo v naravi zraven človeka na področju Evrope.

Opis

Zraste do 75 cm v višino, povprečna teža je 13 kg, spada med štirinožce. Telo je v celoti pokrito z rumeno rjavo dlako pri nekaterih posameznikih se pojavlja tudi siva barva. Obraz roke in noge so rožnate barve, repa pa ta opica nima. Samci so nekoliko večji od samic in tudi njihova dlaka je na prsih in hrbtu bolj gosta.

Življenjski prostor

Te opice živijo v skupinah od 10 do 30 osebkov. So v stalnem gibanju in so izrazito dnevne živali, lahko živijo tudi na 2000 in več nadmorske višine. Zelo rade imajo skalnati svet.
Ocenjuje se da je njihova populacija nekje med 1200-2000 osebkov. Vrsta se nenehno zmanjšuje zaradi uničevanja njihovega habitata. V severni Afriki je v nekaterih državah že popolnoma izumrla. Zgodovinske najdbe pa pričajo o tem da je pred 30.000 leti živela tudi na današnjem ozemlju Nemčije in Anglije. Danes jo najdemo na Gibraltarju in velja kot del dediščine, kjer pa je bila naseljena in velja za pravo krajevno turistično atrakcijo. Živijo na strehah in parkih kjer jim domačimi in turisti prinašajo hrano.

Prehrana

So vsejede živali, seveda imajo najraje semena, sadje uživajo pa tudi listje, korenine in celo insekte.

Zanimivost

Kot del dediščine je za hrano in za preživetje teh opic bila odgovorna kraljeva mornarica. Gibraltar je pod Britansko vladavino in tam veljajo Britanska pravila.
Izročilo pravi, da dokler bodo na Gibraltarju živele te opice tako dolgo bo še pod vladavino Britanije. Temu primerno je tudi dobro poskrbljeno za te opice! Med drugo svetovno vojno je populacija zelo padla na le nekaj primerkov, zato je sam takratni predsednik vlade Winston Churcill naročil nekaj več kot deset primerkov, da so jih pripeljali iz Severne Afrike.
Do danes se je populacija povečala na 260 primerkov.
Macaca Sylvanus opice veljajo za redke in ogrožene, zato so od leta 20O8 na listi IUCN- rdeči seznam ogroženih vrst.
V našem živalskem vrtu se zaradi dobrih pogojev in oskrbe zelo uspešno razmnožujejo, vsako leto imamo od dva do tri mladičke.

Razmnoževanje

Po štirih ali petih mesecih brejosti samica skoti enega zelo redko dva mladička. Zanimivo da pri teh opicah mladička pazita oba starša. Spolno zrelost dosežejo pri treh ali štirih letih.