Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Osel

(Equus asinus)

So konjevi sorodniki. Verjetno so nastali v pliocenu iz hippariona. Vsi spadajo v rod Equus, družino konj (Equidae), podred lihoprstih kopitarjev, red kopitarjev (Ungulata), podrazred višjih sesalcev (Placentalija) in razred sesalcev (Mammalia).

Osli ( Equus asinus)

O oslih ljudje nimajo najboljšega mnenja. Ime označuje nekoga, ki ne slovi ravno po veliki meri inteligence. Pa vendar je bil osel v zgodovini zelo cenjena žival. Današnje pasme oslov razdelimo v tri skupine:

  • Equus asinus africanus – severnoafriški osel. Osli na nekaterih sredozemskih otokih in domači, balkanski osel;
  • Equus asinus somiliensis – vzhodnoafriški (Tanzanija, Kenija, Somalija), egipčanski, nubijski in arabski osel, ki živi v južni Aziji;
  • Equus asinus europaeus – španski, italjanski, francoski in južnoameriški osel.


Equus asinus africanus in Equus asinus somiliensis so predvsem primitivne pasme etiopskega, severnoafriškega, azijskega in balkanskega osla sive in črne barve. Povprečno so visoki okoli 100 cm, obseg trupa pa je komaj nekaj čez 110 cm.

Egipčanski in ciprski osel spadata med kulturne pasme, saj sta z načrtno vzrejo pridobila boljšo in višjo zgradbo( višina 135 cm ). Poleg njih spadajo med kulturne pasme še apulijski osel iz južne Italije, visok 135 -145 cm, katalonski osel, ki doseže celo 160 cm in francoska pasma poitou, ki daje s primernimi kobilami najboljše mule.

Z nizkimi in trdimi kopiti se odlikuje tudi balkanski osel, ki je razširjen po Istri in Dalmaciji, Makedoniji Romuniji in na Madžarskem.
V ZDA je zelo priljubljen pinto osel, to je pasma oslov, ki nimajo drugih skupnih značilnosti kot pisano barvo dlake.

Na svetu živi 43,3 miljona oslov.

Osel je primeren tudi za križanje s konjem. Tako dasta osel in kobila mulo, oslica in žrebec pa mezga.

Mule so zelo vzdržljive in skromne. Zaradi večje rasti so primerne za vleko tovora. Dobro prenašajo žejo in pike insektov in nikoli ne zbolijo zaradi kolik. Povprečno živijo 25 let, včasih celo več kot 50 let.

Mezgi so zelo primerni v težko dostopnih predelih, kjer so strme steze, saj imajo pred konji to prednost, da nimajo vrtoglavice.

V Afriki so poskusili križati tudi samca osla in samico zebre. Nastali so zebroidi, ki pa kot mule in mezgi niso več plodni.

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.