Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Pegatka

(Numididae)

Je živahna z okroglim obrisom telesa in kratkim povešenim repom. Mala, gola glava nosi oroženeli nastavek kot čelada, podbradka štrlita malo vstran. Sivo modro perje je videti zaradi belih pik kot posuto z biseri , zato se ji reče tudi biserka. V naših krajih so ji rekli tudi črga. Težka je od 1,5 do 2,5 kg.

Razširjene so v Afriki, na Madagaskarju in v nekaterih delih Arabije. Navadna pegatka (Numida meleagris), ki živi v Afriki, je sorodnica domače pegatke. Živijo v skupinah, jajce nosijo v isto gnezdo. Vali tudi samec in sicer je v gnezdu od 15 do 25 jajc. Hranijo se z drobnimi žuželkami in majhnimi semeni.

Redijo jih za jajca in meso. Jaz jih imam na posestvu za okras predvsem pa so mi v veliko pomoč pri naravnem uničevanju insektov in parazitov(klopov). Da se jih lepo navaditi, da gredo zvečer počivat v hlev ali kak drug prostor. Drugače si rade poiščejo prostor za počitek tudi na drevesu.

Tako so danes najbolj primerne za ekološke kmetije. V gosto naseljenih krajih so lahko zelo moteče saj so dostikrat zelo glasne, imajo zategle krike. Poznamo še svetlo sive, rjave in belo različico domače pegatke. Na žalost jih danes vse bolj gojijo v intenzivnih rejah v kletkah.

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.