Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Rakun

(Procyon lotor)

Je srednje velik sesalec, ki živi v Severni Ameriki. Spada v družino Procyonidae. Odrasel tehta do 9 kg, v dolžino pa meri tudi do 70 cm. Prvotno je živel v mešanih gozdovih a se je zaradi njegove izredne prilagodljivosti razširil tudi po gorskem in močvirnatem svetu. Znano je, da danes naseljuje tudi Nemčijo(del okrog Berlina), živi še na Kavkazu in celo na Japonskem. Živijo v skupinah do štiri osebke. Njihov življenski prostor je od treh do 50 hektarjev površine. Pred zimo Rakun tehta vsaj dvakrat toliko kot spomladi, to pa zaradi kopičenja maščobe.

Razmnoževanje

Rakun se ponavadi pari zgodaj spomladi. Samček dvori samici nekaj ur na dan, nato se sparita. Vse to dvorjenje lahko traja, tudi štiri in več dni. Brejost traja do 65 dni, ponavadi spomladi pa samica skoti od 1-5 mladičev. Mladički so ob rojstvu slepi, in tehtajo do 70 gramov. Šele čez 6-9 tednov začnejo jesti trdo hrano. Ko imajo 1kg pa bodo začeli raziskovati svet zunaj svojega brloga(gnezda). Šele po 16 tednih popolnoma prenehajo sesati. Rakun je vsejed. V naravi se hrani s hrošči, kuščarji, ribami, raki, sadjem, oreščki, želodom. Zelo rad ima tudi mlade ptice, jajca in manjše sesalce. Pri nas imata najraje mačje in pasje brikete, grozdje, fige, surova jajca, ribe in različno sadje.

Zanimivost

Rakun ima okrog oči masko črne barve, ki spominja na lopove. Zaradi tega se ga drži sloves tatu oz. lopova. Rakun je sposoben stati na zadnjih nogah in pri tem ovohavati okolico. Vedno si pred hranjenjem koščke hrane umije v vodi. Je zelo dober in hiter plavalec, v vodi pa lahko zdrži kar nekaj časa. Življenjska doba v ujetništvu je do 20 let. Pozimi se njegova dejavnost drastično zmanjša in pade v nekakšno mirovanje. Rakuna se da zelo dobro in hitro udomačiti.

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.