Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Meniška papiga

Myiopsitta monachus

SikaluZOO_zivali_meniska_papiga_600x600

Meniške papige so dobile ime po svoji značilni dvobarvni obarvanosti, ki spominja na meniško kuto. So svetlo sive in zelene barve. Samček in samička sta si tako podobna, da ju je po zunanjih znakih skoraj nemogoče ločiti med seboj. Samica ima do10% manjšo telesno težo in veličino. V dolžino merijo 27 – 30 cm.

Življenjski prostor

Latinska Amerika, predvsem Argentina, Urugvaj, Paragvaj in Bolivija.

Življenjska doba

Do 25 let.

Razmnoževanje

So edine med papigami, ki ne gnezdijo v drevesnih duplinah, ampak si gradijo velika skupinska gnezda na drevesih ali umetnih strukturah. Gnezdo je pleteno iz vejevja in trave. Zgrajeno je tako, da ima vsak par posebej ločen vhod. Njihova gnezda lahko dosežejo tudi velikost avtomobila. Samička položi 4 – 6 jajčk, mladiči pa se izležejo po 26 dneh. Gnezdo zapustijo po 45 dneh. Starši jih hranijo še 3 tedne.

Prehrana

Potrebujejo mnogo sadja in zelenjave. Osnova je različno zrnje (proso, sončnice, konoplja…). Zelo rade imajo tudi kuhano koruzo, arašide in orehe. Mladičem dodatno nudimo mehko jajčno hrano, kaljeno zrnje, mlečno koruzo, kalcij in vitamine.

Zanimivost

Ta vrsta papig je tako močno vezana na gnezdo, da jim lahko, ko imajo le-to zgrajeno, odstranimo mrežo na preletalnici. Ptice se bodo potepale po okolici, si celo same iskale hrano in se proti večeru vedno zanesljivo vračale domov. So izredno praktične in prilagodljive živali, ki so zelo aktivne in vedno v gibanju, zato hitro uničijo vse nekovinske dele preletalnice. Rade se kopajo. Poznamo še belo, modro ali rumeno mutacijo barve. Pobegle ali spuščene, podivjane populacije se pojavljajo v mnogih krajih predvsem v Severni Ameriki in Evropi.

SikaluZOO_zivali_meniska_papiga_600x600

Obiščite nas

Kupite vstopnice na spletu

Darilna vstopnica za otroka
7,00
Darilna vstopnica za odrasle
12,00
CELOLETNA darilna vstopnica za otroka
70,00
CELOLETNA darilna vstopnica za odrasle
120,00
Darilna vstopnica hrana za živali
2,00
Vstopnica za avanturo z lemurji
6,00

Še več živali

Pritlikavi nitkar
Pritlikavi nitkar
SikaluZOO_zivali_zebrica_600x600
Avstralska zebrica
Živalski vrt SikaluZOO
Vodna perjad
Rdeči plati
Rdeči plati
SikaluZOO_zivali_lososova_roza_600x600
Lososova roza
SikaluZOO_zivali_afriska_vodna_zaba_krempljarka_600x600
Afriška vodna žaba krempljarka
SikaluZOO_zivali_zlati_amadin_600x600
Zlati Amadin

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.