Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Patagonska mara

Dolichotis patagonum

Živalski vrt SikaluZOO

Je tretji največji glodalec na svetu, takoj za capybaro in bobrom. Njen življenjski prostor je srednja in južna Argentina. Njihov življenjski prostor je prostoren, odprt, suh, porasel s travo in grmičevjem. Zelo rade živijo v zapuščenih luknjah, ki so jih naredile druge živali. So nekakšna mešanica naše domače srne(zadek), zajca(telo) in kenguruja(glava). So nekakšni veliki bratranci morskemu prašičku. So monogamne(partnerja sta skupaj celo življenje), tudi ostale mare, ki prebivajo skupaj v isti luknji, so zelo navezane druga na drugo. Samec vedno sledi samici in je pretežno, ko se samica hrani tudi na straži. Pretežno je par stalno skupaj, se pa selijo na območja z bogato vegetacijo, tudi v skupinah do 70 primerkov skupaj. Mara je aktivna predvsem podnevi. Glavna hrana je trava, zelišča in zrnje.

Kratek opis

Z glavo meri v dolžino do 75 cm, ima majhen rep ki je dolg do 4 cm. So sivorjave do rdečkaste barve, spodaj rahlo bele, zadek je belkast (kot pri srni). Imajo tanke noge, sprednje imajo štiri zadnje pa tri prste in imajo ostre kremplje. V nevarnosti so izredno hitri tekači in lahko zelo daleč skočijo(tudi do šest metrov). Dosežejo hitrost do 45 km/h in s to hitrostjo bežijo do 1000 metrov daleč. Nos in oči so zelo velike, ušesa pa prikrajšana in močno poudarjena. Teža je 8-16 kg.

Razmnoževanje

Mara ima letno od tri do štiri legla, v enem leglu sta ponavadi dva mladiča. Pari se ponavadi v zimskem času oz. spomladi, takrat ima samica zelo kratek estrus. Brejost traja tri mesece. Ob kotitvi so mladiči težki okrog 500g. Je pa zanimivo, da so vsi mladiči(tudi od drugih mar) v skupini skupaj v nekakšnih jaslih. Tako je lahko v enih jaslih tudi do 30 mladičev. Ko se skotijo so zelo dobro razviti in se že po 24 urah lahko sami pasejo. V teh jaslih(ki so v zapuščenih luknjah od drugih živali) ostanejo mladički do štiri mesece, v tem času je mama zelo skrbna in skrbi za vse mladičke skupaj. Samostojni so po dveh do treh mesecih. Spolno zrelost dosežejo hitro(samice 3-4 mesece, samci pri 6 mesecih). Mare živijo 5-7 let, v ujetništvu pa tudi do 10 let.

Zanimivost

Mare se dajo zelo dobro udomačiti še posebej, če jih imamo že od majhnega v bližini človeka.

Ogroženost v naravi

Njihovo število v naravi zelo naglo upada in to predvsem zaradi dveh dejavnikov: krčenje njihovega življenjskega prostora in zato, ker je v njihov prostor človek naselil evropskega navadnega zajca (Lepus capensis), ki pa čeprav sta si podobna nista nič v sorodu.

Živalski vrt SikaluZOO

Obiščite nas

Kupite vstopnice na spletu

Darilna vstopnica za otroka
7,00
Darilna vstopnica za odrasle
12,00
CELOLETNA darilna vstopnica za otroka
70,00
CELOLETNA darilna vstopnica za odrasle
120,00
Darilna vstopnica hrana za živali
2,00
Vstopnica za avanturo z lemurji
6,00

Še več živali

Živalski vrt SikaluZOO
Dvogrba kamela
Živalski vrt SikaluZOO
Mavrska želva
Živalski vrt SikaluZOO
Afriška mini koza
SikaluZOO_zivali_legvan_600x600
Zeleni in rdeči legvan
Živalski vrt SikaluZOO
Prerijski pes
SikaluZOO_zivali_bradata_agama_600x600
Bradata agama

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.