Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Patagonska mara

Dolichotis patagonum

Patagonska mara

Je tretji največji glodalec na svetu, takoj za capybaro in bobrom. Njen življenjski prostor je srednja in južna Argentina. Njihov življenjski prostor je prostoren, odprt, suh, porasel s travo in grmičevjem. Zelo rade živijo v zapuščenih luknjah, ki so jih naredile druge živali. So nekakšna mešanica naše domače srne(zadek), zajca(telo) in kenguruja(glava). So nekakšni veliki bratranci morskemu prašičku. So monogamne(partnerja sta skupaj celo življenje), tudi ostale mare, ki prebivajo skupaj v isti luknji, so zelo navezane druga na drugo. Samec vedno sledi samici in je pretežno, ko se samica hrani tudi na straži. Pretežno je par stalno skupaj, se pa selijo na območja z bogato vegetacijo, tudi v skupinah do 70 primerkov skupaj. Mara je aktivna predvsem podnevi. Glavna hrana je trava, zelišča in zrnje.

Kratek opis

Z glavo meri v dolžino do 75 cm, ima majhen rep ki je dolg do 4 cm. So sivorjave do rdečkaste barve, spodaj rahlo bele, zadek je belkast (kot pri srni). Imajo tanke noge, sprednje imajo štiri zadnje pa tri prste in imajo ostre kremplje. V nevarnosti so izredno hitri tekači in lahko zelo daleč skočijo(tudi do šest metrov). Dosežejo hitrost do 45 km/h in s to hitrostjo bežijo do 1000 metrov daleč. Nos in oči so zelo velike, ušesa pa prikrajšana in močno poudarjena. Teža je 8-16 kg.

Razmnoževanje

Mara ima letno od tri do štiri legla, v enem leglu sta ponavadi dva mladiča. Pari se ponavadi v zimskem času oz. spomladi, takrat ima samica zelo kratek estrus. Brejost traja tri mesece. Ob kotitvi so mladiči težki okrog 500g. Je pa zanimivo, da so vsi mladiči(tudi od drugih mar) v skupini skupaj v nekakšnih jaslih. Tako je lahko v enih jaslih tudi do 30 mladičev. Ko se skotijo so zelo dobro razviti in se že po 24 urah lahko sami pasejo. V teh jaslih(ki so v zapuščenih luknjah od drugih živali) ostanejo mladički do štiri mesece, v tem času je mama zelo skrbna in skrbi za vse mladičke skupaj. Samostojni so po dveh do treh mesecih. Spolno zrelost dosežejo hitro(samice 3-4 mesece, samci pri 6 mesecih). Mare živijo 5-7 let, v ujetništvu pa tudi do 10 let.

Zanimivost

Mare se dajo zelo dobro udomačiti še posebej, če jih imamo že od majhnega v bližini človeka.

Ogroženost v naravi

Njihovo število v naravi zelo naglo upada in to predvsem zaradi dveh dejavnikov: krčenje njihovega življenjskega prostora in zato, ker je v njihov prostor človek naselil evropskega navadnega zajca (Lepus capensis), ki pa čeprav sta si podobna nista nič v sorodu.

Patagonska mara

Obiščite nas

Kupite vstopnice na spletu

Darilna vstopnica za otroka
6,00
CELOLETNA darilna vstopnica za otroka
60,00
CELOLETNA darilna vstopnica za odrasle
100,00
Darilna vstopnica hrana za živali
1,00
Vstopnica za avanturo z lemurji
6,00
Darilna vstopnica za odrasle
10,00

Še več živali

Zlati Amadin
Zlati Amadin
Mavrska želva
Mavrska želva
Burmanski piton
Rilčasta ali tigrasta činklja
Rilčasta ali tigrasta činklja
Rdečečrta mrenica
Rdečečrta mrenica
Rjastorep amadin
Rjastorep amadin
Ptičji pajek (Modri pavijan)
Ptičji pajek (Modri pavijan)
Mavrična ribica
Mavrična ribica
Malezijski gozdni škorpijon
Malezijski gozdni škorpijon
Kavkaški ovčar
Kavkaški ovčar
Buenos aires tetra
Buenos aires tetra
Zlatoroki tamarin
Zlatoroki tamarin
Velika uharica
Velika uharica
Agapornis
Agapornis
Pikasta zelena napihovalka
Pikasta zelena napihovalka
Indijski okrasni pajek
Indijski okrasni pajek
Navadni udav
Navadni udav
Avstralska zebrica
Avstralska zebrica
Nosati medvedek
Nosati medvedek
Afriški ježevec
Afriški ježevec
Prerijski pes
Prerijski pes
Ploščata činklja (metuljček)
Ploščata činklja (metuljček)
Leopardji gekon
Leopardji gekon
Svetlikavec
Kajman očalar
Kajman očalar
Kraljevi piton
Kraljevi piton
Mnogoplavutarica
Morski prašiček
Morski prašiček
Opica Makak
Opica Makak
Panterjev kameleon
Panterjev kameleon
Dvogrba kamela
Dvogrba kamela
Vodna perjad
Vodna perjad

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.