Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Krokar

Corvus corax

Živalski vrt SikaluZOO

Krokar je alpska ptica, ki spada v družino vran med ptice pevke. Samec in samica sta popolnoma črna, imata močne črne noge in močan črn kljun. Do prek 60cm velika ptica živi od gozdne meje do nadmorske višine 3000m in več. Razpon kril je lahko do 150cm. Pozimi se zaradi pomanjkanja hrane spusti nižje, ponekod do alpskih dolin. Odkar imamo v našem zoo-ju Krokarje so k nam prišli še divji, ki jih prej nisem opazil. Treba je povedati, da nas obkrožajo gozdovi z velikimi starimi drevesi, kar je idealen prostor za krokarja. Torej se sedaj pojavljajo tudi v pomurju. Za krokarja je značilno, da ima svetlečo črno modro barvo perja in močan kljun. Na soncu in ob pravem odboju svetlobe močna črna barva perja že skoraj prehaja v zelenkasto. Čudovito zna tudi jadrati, oglaša pa se: korrk, rrab, krok, klong, rrok… Krokar je izredno družaben, zato bi ga mnogi želeli za svojega hišnega ljubljenčka. Je zelo dober pevec in izredno zanimiva ptica. Krokar zna izredno jasno in glasno izgovarjati posamezne človeške besede in je sploh, kot pravi naš pisatelj Erjavec, moder in previden, zvit in pretkan; kar je lisica med sesalci, je krokar med ptiči. Mladi krokarji živijo v skupini, vendar se v času parjenja osamosvojijo. Par v času parjenja brani svoj teritorij. V ujetništvu dočakajo do 40 let v naravi pa od 10 do 15 let življenjske dobe.

Razmnoževanje

Par ki bo gnezdil potrebuje svoje ozemlje. Velikost ozemlja je odvisna od prehranjevalnih virov. Te vire pa v času gnezdenja agresivno branijo pred drugimi ptiči. Gnezdo je globoka skleda iz velikih palic in vejic, vezana z notranjo plastjo iz korenin, blata in lubja. Dno gnezda je podloženo z mehkejšim materialom (dlake, volna, mah…). Gnezdi na skalnih policah ali na drevju. V marcu ali aprilu samica izleže 4-6 jajc, ki so bledo modrikasto-zelene barve. Valjenje traja približno od 18 do 21 dni. Vali le samica, vendar pa lahko tudi samci ležijo na že izleglih mladičih. Pri starših ostanejo mladiči še šest mesecev po operitvi. Izlegli mladički se na starše vežejo še dve do tri leta.

Prehrana

Je vsejed, najraje pa ima mladiče drugih ptičev in mrhovino. Je izraziti ropar, pri iskanju hrane je zelo iznajdljiv. Uživa tudi jagodičje, semena, insekte, sadje, male živali… Znani so primeri, ko je napadel mladega jagenjčka.

Zanimivost

V naravi se občasno pojavi albino (čisto bel krokar). Zaradi njegovega načina prehranjevanja je pri ljudeh škodljivec in sovražnik, zato je skoraj iztrebljen. Kot vrsta je z zakonom zaščiten in je za njegovo zadrževanje(pod posebnimi pogoji) potrebno pridobiti dovoljenje pristojnega ministrstva. Krokarji zelo radi kradejo svetleče predmete(kamenčke, nakit…). Med vsemi pticami imajo največje možgane. Omenjajo ga v mnogih mitoloških zgodbah, mnogokrat ga omenja tudi Sveto pismo.

Živalski vrt SikaluZOO

Obiščite nas

Kupite vstopnice na spletu

Darilna vstopnica za otroka
7,00
Darilna vstopnica za odrasle
12,00
CELOLETNA darilna vstopnica za otroka
70,00
CELOLETNA darilna vstopnica za odrasle
120,00
Darilna vstopnica hrana za živali
2,00
Vstopnica za avanturo z lemurji
6,00

Še več živali

Živalski vrt SikaluZOO
Prerijski pes
Živalski vrt SikaluZOO
Dvogrba kamela
Živalski vrt SikaluZOO
Patagonska mara
Ptičji pajek
Ptičji pajek (Modri pavijan)
SikaluZOO_zivali_kanarcek_600x600
Kanarček
SikaluZOO_zivali_okrasni_pajek_600x600
Indijski okrasni pajek
SikaluZOO_zivali_ameriski_goz_600x600
Ameriški gož

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.