Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Naše živali

Pozitivni učinki živali na človeka

Pa naj gre samo za prisotnost, opazovanje, božanje živali, druženje z živaljo ali pa za skrb za živali. Žival ugodno vpliva na počutje, sproščenost, večjo odprtost, več pogovora … Raziskave so pokazale, da celo na zdravje (po srčni kapi ali drugih boleznih) in daljše življenje.

Živali imamo lahko za prijatelja, družabnika, soigralca v igri, tolažnika, nekoga za katerega je potreba po skrbi…

Žival sprošča, umirja in nas spravlja v veselje, je sopotnik v osamljenosti ali je svetla točka v bolezni. Živali pa so lahko tudi pomočniki pri aktivnostih in različnih terapijah.

Naše živali

Opica Beloglavček

Trgovanje s to vrsto opic je strogo prepovedano. Vrsta je zelo ogrožena zaradi obsežnega uničevanja njenega habitata. Trenutno je uvrščena kot kritično ogrožena vrsta in je ena od redkih primatov na svetu s še samo 6000 posameznih osebkov v divjini. 

Opica Makak

Kot del dediščine je za hrano in za preživetje teh opic bila odgovorna kraljeva mornarica. Gibraltar je pod Britansko vladavino in tam veljajo Britanska pravila. Izročilo pravi, da dokler bodo na Gibraltarju živele te opice tako dolgo bo še pod vladavino Britanije.

Nosati medvedek

So mišičaste živali, nekakšna mešanica, rakuna, medveda in pande. Imajo dolgi obročkasti rep in ravni gibčni gobček, s katerim brskajo po špranjah in luknjah v zemlji za hrano.

Afriški ježevec

Ko je ogrožen dvigne svoj bodičasti rep in bodice, da je videti še večji, s tem odžene napadalca, če pa to še ni dovolj se zažene v njega ritensko, ali pa se kar naekrat ustavi da se napadalec sam zabode. Njegove ščetine so narejene tako, da se lahko odlomijo in so nazobčene in prodirajo vedno globje v telo.

Kenguru

Na Škotskem na otoku Loch Lomond so leta 1975 spustili v naravo dva para rdečevratih Walabyijev in do leta 1993 je to število naraslo na 26 posameznikov.

Zeleni legvan

Zanimivo je to da se levi po delih in ne odvrže vse stare kože naenkrat, kot tudi to, da mu lahko po izgubi repa, ki ga v nevarnosti ali zaradi poškodbe odvrže, zraste nov. Z repom močno udari tudi tako, da steklo v terariju ki ni kaljeno lahko razbije. 

Prerijski pes

Gre za izredno pametne in socializirane živali, ki živijo v velikih skupinah. Skupine v naravi tvorijo tudi 1000 in več primerkov. Nekateri si prostor razdelijo na oddelke in so med seboj prijateljski. Odrasli tehtajo tudi do 1,5 kg. V dolžino lahko merijo do 33 cm. 

Kapibara

Kapibaro se da zelo dobro udomačiti, celo tako da stoji na zadnjih nogah, ali pa hodi na sprehod z povodcem. Ponekod v ZDA jih imajo celo v stanovanjih, kjer se kopajo v bazenih kar z lastnikom. 

Patagonska mara

Je tretji največji glodalec na svetu, takoj za capybaro in bobrom. Njen življenjski prostor je srednja in južna Argentina. Njihov življenjski prostor je prostoren, odprt, suh, porasel s travo in grmičevjem. Zelo rade živijo v zapuščenih luknjah, ki so jih naredile druge živali.

Dvogrba kamela

Poznamo še enogrbe kamele (C. Dromedar), ki pa živijo na afriški celini, medtem ko dvogrbe (C. Bactrian) živijo v Aziji. Dobro si je zapomniti črke B in D, če črke položimo vodoravno, dobimo eno ali dvogrbo oznako.

Lama

Njihov način življenja je zelo zanimiv, saj rabijo družbo. Tako živijo v haremih katere sestavljajo samec, nekaj samic in mladiči. Parijo se poleti in pred začetkom jeseni. Kot zanimivost je to, da se parijo tako, da samica leži.

Osel

O oslih ljudje nimajo najboljšega mnenja. Ime označuje nekoga, ki ne slovi ravno po veliki meri inteligence. Pa vendar je bil osel v zgodovini zelo cenjena žival. Današnje pasme oslov razdelimo v tri skupine.

Poni

Sredi prejšnjega stoletja so jih začeli uporabljati v premogovnikih za vleko vagonov in grozilo jim je skorajšnje izumrtje. Na srečo je lord Londondery l. 1870 na otokih Bressay in Noss postavil kobilarni za te konje ter jih tako rešil.

Zebu

Danes je zebu prisoten na vseh celinah, predvsem v Indiji in Braziliji, kjer imajo največjo komercialno čredo na svetu s 155 milijonov glav. Indija ima več kot 270 milijonov zebujev in Združene države Amerike več kot 2 milijona zebujev. 

Afriška mini koza

Afriška mini koza je sorodnica domače koze, ki je bila udomačena že pred več koz 10.000 leti. Te so že nekoč uporabljali za mleko in meso. Njihova izredna majhnost in odpornost jim omogočata ,da preživijo tudi v krajih z zelo malo hrane.

Ovca

Danes poznamo več vrst ovc. Med ovcami srečamo divje in domače (rod Ovis) sorte. Muflon (Ovis musimon) s Sardinije in Korzike so z uspehom naselili v številna območja Evrope, tudi v Slovenijo.

Koi krap

Njihove barve in unikatnost pa posameznim primerkom dajejo vrtoglave cene, ki dosegajo celo primerjalne vrednosti luksuznih hiš ali avtomobilov. Koi krapi so za razliko od drugih rib v čisti vodi zelo opazni in s svojo velikostjo dajejo spoštljiv videz. 

Rakun

Rakun ima okrog oči masko črne barve, ki spominja na lopove. Zaradi tega se ga drži sloves tatu oz. lopova. Rakun je sposoben stati na zadnjih nogah in pri tem ovohavati okolico. Vedno si pred hranjenjem koščke hrane umije v vodi. 

Kavkaški ovčar

Kavkaški ovčar je ena najstarejših pasem na svetu. Ime so dobili po Kavkaškem gorovju, kjer so varovali pastirje, njihove družine in domače živali pred roparskimi zvermi. Ustvarjen je bil za čuvaja, ki se je bil sposoben spopasti s kavkaškimi volkovi in medvedi.

Maltežan

Pes ne izvira iz otoka Malte, ampak je njegova domovina dalmatinska obala (otok Melitaea se danes imenuje Mljet). Maltežan je bil opisan že v starogrški literaturi. Psički so bili priljubljeni že pri starogrških damah.

Morski prašiček

Imajo zelo pogosto mladiče, saj skotijo 4-5 krat letno po dva ali štiri mladiče. A če jih je veliko (tudi šest in več) ponavadi ne preživijo vsi. Samičke imajo plodne dni na vsakih 10-14 dni. Čas za parjenje je en do dva dni. S samčkom se v tem času večkrat parita. Brejost traja 64-70 dni.

Grška želva

Ta sorta ima bolj rumenkast oklep velik od 20-30 cm. Trebušni oklep je črn in ima po sredini rumeno progo. Na spolovilu ima roževinast podalšek. Najbolj se razlikuje od ostalih po zadnji zgornji ploščici nad spolovilom, saj je le ta rzcepljen.

Mavrska želva

Ta sorta se od grške želve razlikuje predvsem po tem da nima roževinastega podaljška na spolovilu. Je tudi nekoliko temnejše barve tako po glavi kot nogah. Doseže dolžino 30 cm. Mavrska želva ima še štiri podskupine. 

Meniška papiga

Ta vrsta papig je tako močno vezana na gnezdo, da jim lahko, ko imajo le-to zgrajeno, odstranimo mrežo na preletalnici. Ptice se bodo potepale po okolici, si celo same iskale hrano in se proti večeru vedno zanesljivo vračale domov. 

Nandu

Te ptice spadajo v red tekačev, zraven nojev, emujev, kazuarjev, kivijev, poznamo tudi nanduja. Je nekaj manjši od emuja in precej manjši od noja, saj noj zraste do 2,75 metra medtem ko nandu le do 1,5 metra. Velika je razlika tudi v teži.

Pav

Kljub svoji navidezni nečimrnosti je pav zelo zaščitniški. Hitro opazi nevarnost, kot je naprimer mačka, kanja,… in se odzove tako da med tekom glasno kriči in svari pred nevarnostjo. Pri tem se mu pridružijo še drugi samci. Tečejo drug za drugim in to zelo hitro.

Pegatka

Je živahna z okroglim obrisom telesa in kratkim povešenim repom. Mala, gola glava nosi oroženeli nastavek kot čelada, podbradka štrlita malo vstran. Sivo modro perje je videti zaradi belih pik kot posuto z biseri , zato se ji reče tudi biserka.

Velika uharica

V Sloveniji gnezdi približno 150 parov teh sov. Kljub dejstvu, da pogosto živi v povsem kulturni krajini, je velika uharica plaha in izjemno občutljiva za človekovo prisotnost v bližini gnezdišč. Že najmanjša motnja lahko povzroči propad gnezda. So zaščitena in strogo zavarovana vrsta.

Krokar

V naravi se občasno pojavi albino (čisto bel krokar). Krokarji zelo radi kradejo svetleče predmete (kamenčke, nakit…). Med vsemi pticami imajo največje možgane. Omenjajo ga v mnogih mitoloških zgodbah, mnogokrat ga omenja tudi Sveto pismo. 

Golob

Poleg najbolj poznanega goloba poštarja, ki ga gojijo izključno zaradi odličnega orientacijskega čuta in letenja je po ustroju in barvi podoben skalnemu golobu. Skalni golob je zarodnik domačih in pasemskih golobov. 

Galeb

So robustni ptiči s plavalnimi nogami, dolgimi koničastimi perutnicami, močnim, kljukastim kljunom, rep pa je navadno ravno odrezan. Barve so v glavnem bele, sive in črne. Hranijo se predvsem z organskimi ostanki.

Vodna perjad

Pri nas najdete 22 različnih vrst: raca mlakarica, marmonata raca, dolgorepa raca, mandarinka, moškatna bleščavka, avstralski žvižgač, tatarska žvižgavka, sivka, čopasta črnica, kostanjevka, kreheljc, vdovska žvižgajoča raca, srpasta žvižgajoča raca …

Kokoši

Pri nas najdete 5 različnih  vrst kokoši: pritlikava selbright kokoš, ​kokoš feniks, holandska belokapa kokoš,  svilena kokoš in Jerebičasta prepelica.

Kanadski bronasti puran

Telo ima močno in težko, v dolžino pa lahko doseže tudi do 110 cm. Glava je gola, živo obarvana in okrašena še s kožnatim podbradkom. Imajo tudi črvasti kožni izrastek nad nosom, tako imenovani smrkelj. 

Vietnamski in Gottinger pujsek

Obstajajo tri barvne različice in sicer : bela, roza kot navaden prašič in črna ali kombinacija črne in bele. 

Afriška ostrogasta želva

Je največja celinska kopenska želva in tretja največja kopenska želva nasploh, (prva je na otočju Galapagos, druga na Sejšelih) zraste do okrog 80 cm, v povprečju dosežejo od 60 do 90 kg , lahko pa tehta tudi preko 100 kg. 

Lemur

Beseda “lemur” je iz latinščine in pomeni »duhovi noči«. To je najbrž povezano z njihovo nočno aktivnostjo. Lemur je primat, ki ima najmanj skupnega s človekom.

To spletno mesto uporablja piškotke

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.