Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Pav

Pavo cristatus

Živalski vrt SikaluZOO

Pavi spadajo v družino fazanovcev in so treh različnih vrst. Pri nas je najbolj razširjen pri ljubiteljih (rejcih) perutnine in sicer so ti modrozelene barve. Poznamo še zelene, bele, črnokrile oz. so to že albino pavi, ki pa v naravi ne bi preživeli.

Pav ima skupaj z vlečko, ki je dolga okrog 150 cm dolžino od 200-235 cm. Peresa v vlečki so zeleno–zlata s pegami, ki so podobne modro–bronastim očesom. Po telesu pa je perje večinoma kovinsko modrozelene barve.

To ptico se zlahka udomači. Ljudje v nekaterih državah(Indija) jih imajo za svete živali. Zaradi tega nekateri kmetje enostavno prenašajo škodo,ki jo delajo na žitnih poljih.
Kadar pav osvaja samico razširi svojo vlečko v presunljivo pahljačo. Pavica je nekoliko izbirčna, vendar je njena šibka točka ravno postavljač s pahljačo. Pavova široka razprta vlečka, pokrita z bleščečimi očesi, pavico popolnoma pritegne. Za partnerja si bo verjetno izbrala pava, ki jo je z razkazovanjem perja najbolj očaral.

To pa ni edini del predstave. Samec svojo dolgo vlečko najprej razpre nato jo nagne nekoliko naprej. Potem pa začne svoj gizdavi ples. Kostanjeva krila mu visijo ob strani, ko stresa svoje telo tako, da pokončna peresa zašuštijo. Pri tem spusti glasen krik. Le stežka bi rekel da je njegov krik prijeten za uho, toda tako da pavici vedeti da se zanima zanjo.
Pavica daje vtis da ga samec sploh ne zanima, občasno pa ga skuša posnemati, a je to le slab ponaredek. Pav utegne v svoj harem pridobiti do pet pavic in zaploditi do 25 mladičev v enem letu.

Pavica je zelo dobra mama. V gnezdo izleže od tri do pet jajc. Gnezdo si napravi na tleh, je precej globoko in dobro postlano ter skrito v goščavju.

Pri nas je to drugače, predvsem bi rad poudaril da mladiče ne sme dobiti rosa oz. dež in to vsaj do starosti treh oz. štirih mesecev. Če jim to ne omogočimo lahko pride do pogina.
Zelo pomembna v reji pavčkov je prehrana, saj rabijo mladiči zelo pestro izbiro hrane (priporočam tudi kuhana jajca-naribana). Najboljši je prosti izpust, vendar je potrebno kot sem omenil samici in mladičem omogočiti zavetje v primeru slabega vremena.

Po sezoni parjenja nastopi čas za menjavo perja. Odrasel pav ima okrog 200 peres v njegovi vlečki.

Za počitek si poišče visoko drevo.

So izredno lepi, toda njihovi glasovi zvečer trgajo spokojno tišino.

Pavi so omnivori(vsejedi). Jedo skoraj vse: insekte, kuščarje, zelenjavo, sadje, razna semena in celo majhne kače.

Kljub svoji navidezni nečimrnosti je pav zelo zaščitniški. Hitro opazi nevarnost, kot je naprimer mačka, kanja,… in se odzove tako da med tekom glasno kriči in svari pred nevarnostjo. Pri tem se mu pridružijo še drugi samci. Tečejo drug za drugim in to zelo hitro.
Po drugi strani pa samice ne zapustijo svojih mladičev niti, če preti smrtna nevarnost. Tako žal veliko mladičev podleže gozdnim zverem. Tudi ko je v zraku ga dolga vlečka ne upočasnjuje. Potem ko vzleti leti z veliko hitrostjo in nadvse hitro maha s krili.

Mladiči so pri starosti osem mesecev samostojni. Njihov odhod pomaga samici, da se pripravi za naslednje obdobje vzrejanja potomstva.

Značilna vlečka samcem začne rasti po enem letu, vendar se popolnoma operi šele pri treh oz. nekateri pri štirih letih. Šele takrat je tudi ploden.

Pavi so nekoč krasili vrtove starodavne Grčije, Rima in Indije. Še danes so pavi namenjeni le za velike vrtove oz. posestva in nikakor ne odobravam da so zaprti v kletkah.

Živalski vrt SikaluZOO

Obiščite nas

Kupite vstopnice na spletu

Darilna vstopnica za otroka
7,00
Darilna vstopnica za odrasle
12,00
CELOLETNA darilna vstopnica za otroka
70,00
CELOLETNA darilna vstopnica za odrasle
120,00
Darilna vstopnica hrana za živali
2,00
Vstopnica za avanturo z lemurji
6,00

Še več živali

Ploščata činklja (metuljček)
Ploščata činklja (metuljček)
Rjastorep amadin
Rjastorep amadin
SikaluZOO_zivali_rdececrta_mrenica_600x600
Rdečečrta mrenica
Živalski vrt SikaluZOO
Nosati medvedek
SikaluZOO_zivali_modra_akara_600x600
Modra akara

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.