Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Prerijski pes

Cynomys ludovicianus

Živalski vrt SikaluZOO

Ti majhni glodalci, ki nas nekoliko spominjajo na svizce, se imenujejo tako zaradi njihovega oglašanja, ki je podobno laježu. Gre za izredno pametne in socializirane živali, ki živijo v velikih skupinah. Skupine v naravi tvorijo tudi 1000 in več primerkov. Nekateri si prostor razdelijo na oddelke in so med seboj prijateljski. Odrasli tehtajo tudi do 1,5 kg. V dolžino lahko merijo do 33 cm. Moški so večji od žensk. Imajo močne noge in velike dolge kremplje s katerimi odlično kopljejo rove. V teh rovih, ki so med seboj povezani imajo skrbno načrtovane sobe(shrambe, spalnice, sanitarije, sobe za mladičke…). Rovi so globoki do pet metrov, v dolžino pa tudi več kilometrov!

Razmnoževanje

Spolno zrelost dosežejo pri dveh ali treh letih. Parjenje traja od februarja do aprila. V tem času ima samica samo en dan estrus. Brejost traja do 34 dni. Samica ima enkrat letno od dva do pet mladičev, ti so goli in spregledajo šele 30 dan. Skotijo se pod zemljo, pri šestih tednih bodo začeli raziskovati okolico. Samostojni pa postanejo šele po 15 mesecih. Samec ima lahko do tri samice v obdobju parjenja. V tem času je samček zelo teritorialen in lahko močno ugrizne.

Prehrana

Ruska trava, predvsem suha western in buffalo trava, korenine opuncije, majhno zrnje, suho sadje(bolj poredko), korenček, kumare, zelo radi imajo suhe kobilice. Odrasel poje do tri kilograme krme na mesec.

Življenjski prostor

Naseljujejo ravne do nekoliko hribovite predele Južne Dakote, Wyominga, Colorada, Nebraske, Kansasa, Oklahome, Texasa in Nove Mehike. Najraje imajo peščeno ilovnato zemljo, ki jim omogoča dobro izdelavo rovov.

Sovražniki

Ptice ujede, kojoti, lisice, jazbeci kune, dihurji in divje mačke. Ker imajo veliko sovražnikov je nekdo izmed njih stalno na straži, in ta opozori ostale z glasnim laježem na prihod nevarnosti. Človek ga ima zaradi kopanja lukenj, kar onemogoča pašo goveda ter odvzemu hrane domačim živalim za sovražnika št 1.

Nasvet

Te živali nikakor niso primerne za v stanovanje (kletke).

Živalski vrt SikaluZOO

Obiščite nas

Kupite vstopnice na spletu

Darilna vstopnica za otroka
7,00
Darilna vstopnica za odrasle
12,00
CELOLETNA darilna vstopnica za otroka
70,00
CELOLETNA darilna vstopnica za odrasle
120,00
Darilna vstopnica hrana za živali
2,00
Vstopnica za avanturo z lemurji
6,00

Še več živali

Mnogoplavutarica
Mnogoplavutarica
Živalski vrt SikaluZOO
Dvogrba kamela
Pritlikavi nitkar
Pritlikavi nitkar
SikaluZOO_zivali_mavricna_ribica_600x600
Mavrična ribica
SikaluZOO_zivali_legvan_600x600
Zeleni in rdeči legvan
SikaluZOO_zivali_zebrica_600x600
Avstralska zebrica
SikaluZOO_zivali_jamenski_kameleon_600x600
Jemenski kameleon

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.