Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Vijetnamski in Gottinger pujski

SikaluZOO_zivali_pujski_600x600

Vijetnamski prašički so manjši od navadnih domačih in to precej. V deželah od koder izvira (Vijetnam) jih imajo za prehrano. Tehtajo do 80 kg in so predvsem črne barve. Štejemo jih med pritlikave pujske, zraven njih poznamo še dve vrsti pritlikavih svinj. Pri nas v Evropi so vse tri pasme za okras.

No, naj povem da sta poleg vijetnamskega (ki je edini, ki živi v naravi in ni ustvarjen s pomočjo genetike nekje v laboratoriju) še ameriški pujs in pujs, ki so ga leta 1960 nemški rejci križali z vijetnamskim ter dobili mešanico ameriškega in vijetnamskega pujsa z imenom Göttingerski pujs.

Ameriški je od teh treh najmanjši in tehta do 10 kg, in je namenjen kot hišni ljubljenček. Göttinger pujski pa so malo težji a še vedno v primerjavi z domačo svinjo pritlikavci, saj tehtajo od 30 do 35 kg. Samice so malo manjše in nekoliko lažje, pri vseh treh pasmah.
Zanimivo je to, da nimajo nobenega vonja in so izredno čisti. V omejenem prostoru npr. stanovanju se naučijo hoditi na potrebo vedno na isto mesto, če je človek na razumnem nivoju pa bo hitro razumel kdaj prosi ven na potrebo. No jaz prakticiram da so živali zunaj , tam so tudi bolj srečne.

Obstajajo tri barvne različice in sicer : bela, roza kot navaden prašič in črna ali kombinacija črne in bele.

Predvsem Vijetnamski in Göttinger pujski niso podvrženi stresu ali boleznim. Tudi na mraz niso občutljivi, medtem ko so ameriški bolj dovzetni za bolezni (predvsem na parazite) in občutljivejši na mraz. Saj so tudi bili ustvarjeni za prebivanje v stanovanju.
Vijetnamske pujke so v preteklosti uporabljali za iskanje tartufov, ker so psi hitrejši, pa še manj možnosti je da ga pojedo so jih ti nadomestili.

Samica je breja tri mesece tri tedne in tri dni. Skoti od 3 do 12 mladičev, kateri so po treh mesecih že lahko odstavljeni. So omnivori (vsejedi), isto kot domači pujski jejo vse. Najrajši so na paši, kjer uživajo deteljo. Pred kotitvijo si samica uredi gnezdo z mehkim nastilom, ponavadi zelo dobro skrbi za mladiče, in jih tudi brani pred vsiljivci. V moji praksi jim merjasec ne napravi ničesar slabega če so skupaj.

Imajo izreden spomin in so zelo čustvena bitja. Zelo dobro se obnesejo tudi v sobivanju z drugimi živalmi.

SikaluZOO_zivali_pujski_600x600

Obiščite nas

Kupite vstopnice na spletu

Darilna vstopnica za otroka
7,00
Darilna vstopnica za odrasle
12,00
CELOLETNA darilna vstopnica za otroka
70,00
CELOLETNA darilna vstopnica za odrasle
120,00
Darilna vstopnica hrana za živali
2,00
Vstopnica za avanturo z lemurji
6,00

Še več živali

SikaluZOO_zivali_agapornis_600x600
Agapornis
SikaluZOO_zivali_rdececrta_mrenica_600x600
Rdečečrta mrenica
Živalski vrt SikaluZOO
Velika uharica
SikaluZOO_zivali_zelva_sulkata_600x600
Želva sulkata
Živalski vrt SikaluZOO
Opica Beloglavček

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.