Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Zeleni legvan

Iguana iguana

Živalski vrt SikaluZOO

Zeleni legvan živi v toplejših krajih srednje in južne amerike. Njegov življenski prostor je predvsem v drevesnih krošnjah. Rad ima drevesa v bližini vode in je zelo dober plavalec. Če je v nevarnosti zbeži v vodo, brani pa se z udarcem repa in ugrizom. Velik samec je lahko z repom vred dolg tudi do 2,20 metra in je lahko težak tudi do 10 kilogramov. Samica je ponavadi nekoliko manjša. Predvsem ko so majhni ni posebne razlike med spoloma. Življenjska doba je do 20 let.

Prehrana

Je rastlinojed. Prehranjuje se predvsem z listi različnih rastlin. Jaz mu dajem poleg hrane ki se da kupiti posebej za legvana tudi liste: solate, endivije, regrata, liste murv, deteljico, brokoli, zeleno blitvo, papriko, stročji fižol, ter občasno še kuhane makarone. Zelo rad ima tudi cvetove vrtnic a le v manjših količinah. Voda in vitamini morajo biti stalno na voljo.

Barva

Lahko je zelene, modre do rjave barve kože. Koža je prekrita z drobnimi luskami in je suha ter hrapava.

Zanimivost

Zanimivo je to da se levi po delih in ne odvrže vse stare kože naenkrat, kot tudi to, da mu lahko po izgubi repa, ki ga v nevarnosti ali zaradi poškodbe odvrže, zraste nov. Z repom močno udari tudi tako, da steklo v terariju ki ni kaljeno lahko razbije. Z podbradkom ki ga ima spodaj pod glavo uravnava temperaturo in kaže znake razpoloženja. Pred kratkim so ugotovili da proizvajajo tudi malo strupa, vedar človeku ni nevaren. Imajo tudi temensko oziroma tretje oko, ki je kot luska, s katerim zaznavajo sovražnika iz zraka od zgoraj. Jezik je malo lepljiv s katerim si pomaga pri hranjenju. Ima močne čeljusti v katerih se nahaja do 120 majhnih zob. Ti zobi so zelo ostri(kot britev). Zelo dobro vohajo. So lahko zelo različnega karakterja. Po značaju je zelo močna in samostojna žival in reagira zelo naglo. So zelo teritorialni. Ker živijo v krošnjah včasih padejo do 15 metrov globoko, a brez vidnih poškodb. Samička izvali 10-15 jajc. Rabijo stalno temperaturo 24-28 stopinj, ter vročo točko z 36-40 stopinj celzija. Legvani so zaščiteni, ker se krči njihov življenski prostor in ker jih lovijo za prodajo v evropo kot hišne ljubljenčke. V nekaterih državah so nažalost tudi kulinarične specialitete, zato so na seznamu cites(prepoved lovljenja v naravi, kot tudi trgovanja z njimi in njihovimi jajci).

Živalski vrt SikaluZOO

Obiščite nas

Kupite vstopnice na spletu

Darilna vstopnica za otroka
7,00
Darilna vstopnica za odrasle
12,00
CELOLETNA darilna vstopnica za otroka
70,00
CELOLETNA darilna vstopnica za odrasle
120,00
Darilna vstopnica hrana za živali
2,00
Vstopnica za avanturo z lemurji
6,00

Še več živali

SikaluZOO_zivali_rdececrta_mrenica_600x600
Rdečečrta mrenica
SikaluZOO_zivali_navadni_udav_600x600 (2)
Navadni udav
SikaluZOO_zivali_bradata_agama_600x600
Bradata agama
SikaluZOO_zivali_tetre_buenos_aires_600x600
Buenos aires tetra

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.