Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Kapibara

Hyidrochoerus hydrochaeris

Kapibara

Kapibare so največji živeči glodalci na svetu. Večino svojega življenja preživijo ob vodi, spadajo med sesalce, njihovi najožji sorodniki so: agute,činčile in morski prašički(budre). Njeno ime izhaja iz indijanskega jezika in pomeni gospodar trav. Naseljuje vlažna območja Južne Amerike. S svojim načinom življenja je zelo podobna povodnim konjem.

Opis

Ima okroglo hruškasto telo in kratko glavo z rdečerjavo dlako zgoraj in sivo rumeno na spodnjem delu telesa. Dlake krzna so izredno trde in lahko merijo v dolžino od 3-12 cm. Dlaka je lahko ponekod tako redka, da se vidi koža. Odrasle živali so dolge od 90-140cm, v višino pa lahko merijo do 60 cm. Njihova teža je lahko različna. Samci imajo do 50kg, samice pa tudi 70 in več. Telo je brez repa, prsti so zadebeljeni in so nekoliko podobni kopitom, povezuje jih plavalna kožica. Zadnje noge so nekoliko daljše od sprednjih. Spredaj ima štiri, zadaj pa samo tri prste. Veliko časa preživijo v vodi, iz vode vidimo samo njihovo glavo. Se potapljajo in zelo dobro plavajo.

Življenjski prostor

Njihov življenjski prostor delimo na dva dela. Manjše število jih živi v vzhodni Panami, na severu Kolumbije, ter severozahodnem delu Venezuele. Večji del populacije pa živi vzhodno od Andov ter v celotnem delu jugo vzhodne Južne Amerike. Živijo v bližini jezer, rek ali močvirij z gosto obrežno vegetacijo. V glavnem živijo v nižinskem svetu, pojavljajo se pa tudi na 1300 metrih nadmorske višine. Za razliko od nekaterih živali se Kapibare odlično prilagajajo okolju v katerega je posegel človek, tako lahko živijo tudi na plantažah in govejih pašnikih.

Aktivnost in karakter

Najbolj aktivne so zvečer in zjutraj, čez dan pa rade poležavajo v topli plitvi vodi ali na soncu. Ponoči se umaknejo v skrivališča z gosto vegetacijo, za počitek ne kopajo nobenih lukenj. V globoko vodo zbežijo samo v nevarnosti, vse ostale aktivnosti v vodi se odvijajo v plitvini.

Obnašanje in socialno življenje

V naravi kapibare živijo v velikih skupinah, ki jih sestavljajo en par s potomci ter veliko odraslimi živalmi. Mnogokrat jih je v skupini od 20 do 30, srečamo pa tudi do 100 živali skupaj. Lahko pa živijo tudi samotarsko življenje, vedno so to odrasli starejši samci. Vse je odvisno od vremenskih razmer, če je sušno obdobje srečamo večje skupine, ki se zbirajo ob obali jezer ali rek. V mokrem obdobju pa se razkropijo v manjše skupine. Umrljivost v sušnem obdobju je zelo velika, saj takrat nimajo dovolj hrane in skrivališč pred plenilci. Skupino vodi dominantni samec, zraven njega je ena ali več samic z mladički ter samci, ki so mu podrejeni. Skupina potrebuje od 20 do 80 hektarjev površin za dobro pašo, ta teritorij branijo pred drugimi skupinami iste vrste. Svoje področje označujejo z žlezami, ki jih imajo samci pod nosom drugače pa oba spola pri analnem delu telesa. Sporazumevajo se z različnimi glasovi, ki ponazarjajo zadovoljstvo, dominantnost, agresijo, strah in nevarnost.

Razmnoževanje

Kapibare so spolno zrele pri 22 mesecih, brejost pa traja od 130 do 150 dni. Skoti povprečno štiri mladiče, včasih pa tudi osem. Ko se mladički skotijo, takoj bežijo za mamo.

Zanimivost

Kapibaro se da zelo dobro udomačiti, celo tako da stoji na zadnjih nogah, ali pa hodi na sprehod z povodcem. Ponekod v ZDA jih imajo celo v stanovanjih, kjer se kopajo v bazenih kar z lastnikom. Kapibara lahko med begom doseže hitrost do 70 km na uro, so zelo inteligentne živali in se hitro učijo ter imajo zelo dober spomin. Pod vodo lahko zdržijo do 5 minut. Zaradi vodnega načina življenja jih imajo ponekod za postne živali, saj jih ljudje-domačini radi jedo. EAZA – Evropska zveza živalskih vrtov in akvarijev vodi za Kapibare rodovno knjigo o rojstvih, premikih, nastanitvah in poginih teh živali v Evropi.

Kapibara

Obiščite nas

Kupite vstopnice na spletu

Darilna vstopnica za otroka
6,00
CELOLETNA darilna vstopnica za otroka
60,00
CELOLETNA darilna vstopnica za odrasle
100,00
Darilna vstopnica hrana za živali
1,00
Vstopnica za avanturo z lemurji
6,00
Darilna vstopnica za odrasle
10,00

Še več živali

Indijski okrasni pajek
Indijski okrasni pajek
Ameriški gož
Ameriški gož
Rdečečrta mrenica
Rdečečrta mrenica
Afriška mini koza
Afriška mini koza
Pikasta zelena napihovalka
Pikasta zelena napihovalka
Malezijski gozdni škorpijon
Malezijski gozdni škorpijon
Navadni udav
Navadni udav
Svetlikavec
Velika uharica
Velika uharica
Zeleni in rdeči legvan
Zeleni in rdeči legvan
Rjastorep amadin
Rjastorep amadin
Kraljevi piton
Kraljevi piton
Ploščata činklja (metuljček)
Ploščata činklja (metuljček)
Maltežan
Maltežan
Nosati medvedek
Nosati medvedek
Prerijski pes
Prerijski pes
Dvogrba kamela
Dvogrba kamela
Agapornis
Agapornis
Modra akara
Modra akara
Mavrična ribica
Mavrična ribica
Zeleni legvan
Zeleni legvan
Kanarček
Kanarček
Burmanski piton
Afriški ježevec
Afriški ježevec
Kavkaški ovčar
Kavkaški ovčar
Opica Beloglavček
Opica Beloglavček
Rdeči plati
Rdeči plati
Mavrska želva
Mavrska želva
Mnogoplavutarica
Leopardji gekon
Leopardji gekon
Jemenski kameleon
Jemenski kameleon
Želva sulkata
Želva sulkata
Kanadski bronasti puran
Kanadski bronasti puran
Ognjena jegulja
Ognjena jegulja
Lososova roza
Lososova roza

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.