Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Maltežan

Živalski vrt SikaluZOO

Je majhen pes, pri katerem je dolžina večja od višine. Od glave do konice repa je porasel s svilnato dlako, ki je zelo dolga in svetleča. Glava ima povdarjeno čelno kolence. Čelni del lobanje je izrazit, prav tako so izrazite trepalnice.

Smrček je črne barve, očesi sta veliki, temni, živahni in pametni. Telo je v pasemskem standardu opisano zelo natančno. Rep je v korenu močan, na konici tenak in prekrit z dolgo dlako, ki tvori pravo pahljačo. Posamezne dlake gostega kožuha so dolge do 20 cm. Barva je bela pa tudi slonokoščeno bela. Plečna višina samcev 21-25 cm, teža od 3 do 4 kg. Dočakajo visoko starost.

Pes ne izvira iz otoka Malte, ampak je njegova domovina dalmatinska obala (otok Melitaea se danes imenuje Mljet). Maltežan je bil opisan že v starogrški literaturi. Psički so bili priljubljeni že pri starogrških damah.

Maltežanova dlaka spominja na stekleno volno. Med dlakami se rada dela preča, posebej na hrbtu. Dlaka se popolnoma razvije šele pri treh letih in je zelo bogata. Treba jo je redno negovati z leseno ali plastično ščetko. Redno je treba odstranjevati izcedek iz oči, kajti sicer postane na mestu solzenja dlaka rdečkasta.

Maltežan je na človeka zelo navezan. Za otroke je zelo primeren, je zelo poslušen, prijazen, in ni živčen bevskač. Je živahen in se rad giblje. Kot vsi drugi bišoni je tipičen damski pes, zelo primeren za v stanovanje, saj ne pušča dlake. Je dobrega zdravja in redko zboli.

V Sloveniji imamo kar nekaj Maltežanov. Zadnje čase že precej, žal pa so zelo dragi in zato za marsikoga nedostopni. Pri nakupu je treba paziti da so iz legla, kjer ni masovne vzreje, kajti žal se to zaradi visoke cene dogaja tam pa ni kvalitetnih mladičev, ali so celo zafustrirani. Vsakemu ob nakupu priporočam da si ogledajo že mlado leglo staro 1 teden, si ogledajo vsaj njihovo mamo, okolje, družino in ljudi v kateri živijo in se šele pozneje odločijo za nakup.

Živalski vrt SikaluZOO

Obiščite nas

Kupite vstopnice na spletu

Darilna vstopnica za otroka
7,00
Darilna vstopnica za odrasle
12,00
CELOLETNA darilna vstopnica za otroka
70,00
CELOLETNA darilna vstopnica za odrasle
120,00
Darilna vstopnica hrana za živali
2,00
Vstopnica za avanturo z lemurji
6,00

Še več živali

SikaluZOO_zivali_panterjev_kameleon_600x600
Panterjev kameleon
Živalski vrt SikaluZOO
Kavkaški ovčar
SikaluZOO_zivali_afriska_vodna_zaba_krempljarka_600x600
Afriška vodna žaba krempljarka
SikaluZOO_zivali_grske_zelve_600x600
Grška želva

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.