Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Nandu

Rhea americana

Nandu

Latinsko ime: Rhea americana
Teža: od 20-25 kg
Velikost: 1,5 metra

Te ptice spadajo v red tekačev, zraven nojev, emujev, kazuarjev, kivijev, poznamo tudi nanduja. Je nekaj manjši od emuja in precej manjši od noja, saj noj zraste do 2,75 metra medtem ko nandu le do 1,5 metra. Velika je razlika tudi v teži in sicer:

  • noj: do 120 kg
  • emu : do 40 kg
  • kazuar: do 50 kg
  • nandu : do 25 kg

Samci so nekoliko večji od samic, ločimo pa jih tudi po tem da imajo nekoliko temnejše perje. Od vseh naštetih pa imajo najbolj razvita krila, vendar tudi ne morejo leteti. Živijo v vzhodnih predelih Južne Amerike, Brazilije, Boliviji, Paragvaju, Urugvaju in Argentini. Živijo v jatah po 20-30 živali. Najraje imajo obširne travnate pokrajine-pampe, najdemo jih pa jih tudi v polpuščavah.

V času gnezdenja se samci razkazujejo in zbirajo hareme samic, ki nato vse izležejo jajca v gnezdo, ki ga je zgradil samec. Samec potem jajca tudi vali. Samica izleže približno 5 jajc in ker se samec lahko pari tudi z do 10 in več samicami, včasih vali kar 50 in več jajc. Samci so spomladi samotarski, pozimi pa se združujejo v večje mešane jate, tudi do 100 živali.

Nanduji so vsejedi, večinoma se hranijo z rastlinsko hrano, ne branijo se pa niti žuželk, žab, kuščarjev in drugih manjših živali.

Nanduji so v naravi že skoraj ogroženi, saj jih lovijo zaradi hrane.
Pri nas imamo različico Albino nandujev, kar je izredna redkost saj jih je na svetu le nekaj sto.

Nandu

Obiščite nas

Kupite vstopnice na spletu

Darilna vstopnica za otroka
6,00
CELOLETNA darilna vstopnica za otroka
60,00
CELOLETNA darilna vstopnica za odrasle
100,00
Darilna vstopnica hrana za živali
1,00
Vstopnica za avanturo z lemurji
6,00
Darilna vstopnica za odrasle
10,00

Še več živali

Kanadski bronasti puran
Kanadski bronasti puran
Zlatoroki tamarin
Zlatoroki tamarin
Kavkaški ovčar
Kavkaški ovčar
Vodna perjad
Vodna perjad
Pikasta zelena napihovalka
Pikasta zelena napihovalka
Ognjena jegulja
Ognjena jegulja
Malezijski gozdni škorpijon
Malezijski gozdni škorpijon
Buenos aires tetra
Buenos aires tetra
Zlati Amadin
Zlati Amadin
Afriška vodna žaba krempljarka
Afriška vodna žaba krempljarka
Jemenski kameleon
Jemenski kameleon
Lososova roza
Lososova roza
Mavrska želva
Mavrska želva
Burmanski piton
Dvogrba kamela
Dvogrba kamela
Afriška mini koza
Afriška mini koza
Prerijski pes
Prerijski pes
Indijski okrasni pajek
Indijski okrasni pajek
Modri kuščar z ovratnikom
Maltežan
Maltežan
Ploščata činklja (metuljček)
Ploščata činklja (metuljček)
Velika uharica
Velika uharica
Avstralska zebrica
Avstralska zebrica
Želva sulkata
Želva sulkata
Leopardji gekon
Leopardji gekon
Rjastorep amadin
Rjastorep amadin
Rilčasta ali tigrasta činklja
Rilčasta ali tigrasta činklja
Pritlikavi nitkar
Pritlikavi nitkar
Nosati medvedek
Nosati medvedek
Modra akara
Modra akara
Afriški ježevec
Afriški ježevec
Kraljeva plaščarica
Meniška papiga
Meniška papiga
Grška želva
Grška želva

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.