Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Pegatka

Numididae

Živalski vrt SikaluZOO

Je živahna z okroglim obrisom telesa in kratkim povešenim repom. Mala, gola glava nosi oroženeli nastavek kot čelada, podbradka štrlita malo vstran. Sivo modro perje je videti zaradi belih pik kot posuto z biseri , zato se ji reče tudi biserka. V naših krajih so ji rekli tudi črga. Težka je od 1,5 do 2,5 kg.

Razširjene so v Afriki, na Madagaskarju in v nekaterih delih Arabije. Navadna pegatka (Numida meleagris), ki živi v Afriki, je sorodnica domače pegatke. Živijo v skupinah, jajce nosijo v isto gnezdo. Vali tudi samec in sicer je v gnezdu od 15 do 25 jajc. Hranijo se z drobnimi žuželkami in majhnimi semeni.

Redijo jih za jajca in meso. Jaz jih imam na posestvu za okras predvsem pa so mi v veliko pomoč pri naravnem uničevanju insektov in parazitov(klopov). Da se jih lepo navaditi, da gredo zvečer počivat v hlev ali kak drug prostor. Drugače si rade poiščejo prostor za počitek tudi na drevesu.

Tako so danes najbolj primerne za ekološke kmetije. V gosto naseljenih krajih so lahko zelo moteče saj so dostikrat zelo glasne, imajo zategle krike. Poznamo še svetlo sive, rjave in belo različico domače pegatke. Na žalost jih danes vse bolj gojijo v intenzivnih rejah v kletkah.

Živalski vrt SikaluZOO

Obiščite nas

Kupite vstopnice na spletu

Darilna vstopnica za otroka
7,00
Darilna vstopnica za odrasle
12,00
CELOLETNA darilna vstopnica za otroka
70,00
CELOLETNA darilna vstopnica za odrasle
120,00
Darilna vstopnica hrana za živali
2,00
Vstopnica za avanturo z lemurji
6,00

Še več živali

SikaluZOO_zivali_jamenski_kameleon_600x600
Jemenski kameleon
SikaluZOO_zivali_grske_zelve_600x600
Grška želva
SikaluZOO_zivali_zelva_sulkata_600x600
Želva sulkata
SikaluZOO_zivali_okrasni_pajek_600x600
Indijski okrasni pajek
SikaluZOO_zivali_kanarcek_600x600
Kanarček
sikaluzoo_calback
Modri kuščar z ovratnikom

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.