Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Pegatka

Numididae

Živalski vrt SikaluZOO

Je živahna z okroglim obrisom telesa in kratkim povešenim repom. Mala, gola glava nosi oroženeli nastavek kot čelada, podbradka štrlita malo vstran. Sivo modro perje je videti zaradi belih pik kot posuto z biseri , zato se ji reče tudi biserka. V naših krajih so ji rekli tudi črga. Težka je od 1,5 do 2,5 kg.

Razširjene so v Afriki, na Madagaskarju in v nekaterih delih Arabije. Navadna pegatka (Numida meleagris), ki živi v Afriki, je sorodnica domače pegatke. Živijo v skupinah, jajce nosijo v isto gnezdo. Vali tudi samec in sicer je v gnezdu od 15 do 25 jajc. Hranijo se z drobnimi žuželkami in majhnimi semeni.

Redijo jih za jajca in meso. Jaz jih imam na posestvu za okras predvsem pa so mi v veliko pomoč pri naravnem uničevanju insektov in parazitov(klopov). Da se jih lepo navaditi, da gredo zvečer počivat v hlev ali kak drug prostor. Drugače si rade poiščejo prostor za počitek tudi na drevesu.

Tako so danes najbolj primerne za ekološke kmetije. V gosto naseljenih krajih so lahko zelo moteče saj so dostikrat zelo glasne, imajo zategle krike. Poznamo še svetlo sive, rjave in belo različico domače pegatke. Na žalost jih danes vse bolj gojijo v intenzivnih rejah v kletkah.

Živalski vrt SikaluZOO

Obiščite nas

Kupite vstopnice na spletu

Darilna vstopnica za otroka
7,00
Darilna vstopnica za odrasle
12,00
CELOLETNA darilna vstopnica za otroka
70,00
CELOLETNA darilna vstopnica za odrasle
120,00
Darilna vstopnica hrana za živali
2,00
Vstopnica za avanturo z lemurji
6,00

Še več živali

Pritlikavi nitkar
Pritlikavi nitkar
Rdeči plati
Rdeči plati
SikaluZOO_zivali_ameriski_goz_600x600
Ameriški gož
SikaluZOO_zivali_lososova_roza_600x600
Lososova roza
sikaluzoo_calback
Svetlikavec

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.