Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Kavkaški ovčar

Živalski vrt SikaluZOO

Kavkaški ovčar odseva neko navidezno mirnost in ljubkost. Po značaju je zelo samosvoj in ima še vedno močno izražen prvinski nagon. Psi so kot majhen medved, veliki od 65-70 cm. So robustni, masivnih kosti in močnih mišic, glavo imajo mogočno, lobanjo široko, oči temne, trup mišičast, širok hrbet, prsi široke in globoke. Prvobitna barva dlake železno siva prepletajo se pa še svetle do rjasto rjave, slamnato rumena, bela, peščeno rjava, lahko pa tudi lisasta in progasta. Kot čuvaj deluje samostojno, sam presoja, kdaj in kako ukrepati. Odrasel kavkaški ovčar v povprečju tehta 80 kilogramov. Samec je nekoliko večji kot samica in okrog vratu bolj poraščen z gosto dolgo dlako. V leglu je povprečno od 6-8 mladičev. Življenjska doba je do deset let. Kot čuvaj nalogo odlično opravlja. Ohranil je svojo prvobitnost, ponos in 100% zanesljivost, ki je nihče ne more podkupiti.

Zgodovina

Kavkaški ovčar je ena najstarejših pasem na svetu. Ime so dobili po Kavkaškem gorovju, kjer so varovali pastirje, njihove družine in domače živali pred roparskimi zvermi. Ustvarjen je bil za čuvaja, ki se je bil sposoben spopasti s kavkaškimi volkovi in medvedi. Vanj so vcepili čut za nezaupljivost do vsega živega, nepodredljivost in izreden čut za orientacijo. Geografska izolacija zakotnih goratih področij v Evropi in Aziji ter naravna selekcija sta pripomogli k temu, da se je pasma razvijala tako, da so v surovih razmerah preživeli le največji, najagresivnejši in najpametnejši psi.
Od 1930 leta dalje so v Moskvi kavkaške ovčarje vzrejali za Rdečo armado; običajno za pse čuvaje. Kavkaški ovčar ponos Stalinove domovine, je tako postajal vse bolj in bolj žilav zaradi težkih razmer. Da je bolj učinkovit od nemškega ovčarja se je izkazalo v koncentracijskih taboriščih v Sibiriji. Iz Moskve se je pasma širila po vseh vzhodnoevropskih državah, ki jih je zavzela Sovjetska zveza, in ko je leta 1961 »zrasel« berlinski zid, je vzhodna Nemčija izkoristila stražarske sposobnosti te starodavne pasje pasme proti svojemu prebivalstvu – ogromni psi, vzrejeni brez stika s človekom, bi na tak ali drugačen način prekrižali pot vsakomur, ki bi skušal prečkati mejo na njihovem področju. Kavkaški ovčar je še dandanes redek v zahodni Evropi. Šele konec sedemdesetih let, so ga Rusi prvič pokazali na razstavah in poželi velike uspehe.
V Sloveniji je to še razmeroma redka pasma, čeprav povpraševanje po njih narašča. Vzreditelji opozarjajo, da je to pes, ki potrebuje ogromno prostora. To ni hišni pes, ne samo zaradi svoje velikosti. Kavkaški ovčar je ustvarjen za življenje na prostem in tam se tudi najbolje počuti.

Značaj

Za njega velja pravilo »tujega nočem, svojega ne dam«. Do tujcev je zelo nezaupljiv in agresiven. Če je pes že kot majhen prepuščen samotarskemu življenju in ni deležen pravilno ljubeznive in dosledno stroge vzgoje, ga v odraslosti ni več mogoče socializirati in prilagoditi zahtevam življenja v sodobni družbi. Ko je majhen in podoben drobni okrogli puhasti kepici ni videti, da bo zrasel v ogromnega psa, ki bo v puberteti začel postavljati povsem svoja pravila. Razen, če bo pes strokovno izšolan in prilagojen na življenje v sodobni družbi. Velikokrat se žal zgodi, da psa zgodaj uspavajo le zato, ker lastnik ne obvlada svojega ljubljenčka, ki je odrasel v pravo zverino.
Če pa je pes deležen pravilne vzgoje, si je težko zamisliti boljšega sopotnika od pametnega, dobro izšolanega in socializiranega kavkaškega ovčarja. Kljub temu še zmeraj predstavlja velik izziv ter zahteva veliko odgovornost lastnika in družine. V Združenih državah Amerike so na primer pasmo primerjali celo z nabito pištolo brez varnostnega zatiča. Kavkaški ovčar lahko namreč z instinktom divje zveri pobesni v trenutku, ko je treba obvarovati ljubljeno osebo. Brez obotavljanja se bo spopadel z vsako grožnjo, v bojeviti situaciji pa padel v trans, ki odžene vsakršen občutek bolečine. V naslednji minuti bo spet ves ljubek in ljubeč – do svoje družine.

Živalski vrt SikaluZOO

Obiščite nas

Kupite vstopnice na spletu

Darilna vstopnica za otroka
7,00
Darilna vstopnica za odrasle
12,00
CELOLETNA darilna vstopnica za otroka
70,00
CELOLETNA darilna vstopnica za odrasle
120,00
Darilna vstopnica hrana za živali
2,00
Vstopnica za avanturo z lemurji
6,00

Še več živali

Živalski vrt SikaluZOO
Prerijski pes
sikaluzoo_calback
Modri kuščar z ovratnikom
SikaluZOO_zivali_meniska_papiga_600x600
Meniška papiga
Ptičji pajek
Ptičji pajek (Modri pavijan)
SikaluZOO_zivali_lososova_roza_600x600
Lososova roza

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.