Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Morski prašiček

Cavia porcellus

Živalski vrt SikaluZOO

Izvirajo iz južne amerike in živijo ob gozdovih, travnikih, celo močvirjih in skalnatih pokrajinah. Te majhne, zanimive živali so znane že skoraj vsem otrokom.

Lastnosti

Zrastejo do 30 cm, so različnih barv, in zelo različno odlakani.

V osnovi jih delimo na:

  • kratkodlake
  • dolgodlake
  • vrtinčaste
  • gole

Zrastejo do 1200 gramov, živijo pa do 8 let. V naravi živijo v skupinah. Vodja je ponavadi samec, ki ima več samic. Spredaj ima štiri prste zadaj pa tri. So v sorodu s patagonsko maro, ki jih ravno tako lahko vidite v mojem živalskem vrtu. Le da so slednje lahko velike do enega metra. Čeprav imajo radi višje temperature, jih imam jaz celo leto zunaj. Poudariti je treba da jih mora biti skupaj več in da morajo imeti primerna skrivališča in veliko materiala(slame ali sena) da se lahko tam skrijejo in ogrejejo.

Parjenje

Imajo zelo pogosto mladiče, saj skotijo 4-5 krat letno po dva ali štiri mladiče. A če jih je veliko(tudi šest in več) ponavadi ne preživijo vsi. Samičke imajo plodne dni na vsakih 10-14 dni. Čas za parjenje je en do dva dni. S samčkom se v tem času večkrat parita. Brejost traja 64-70 dni. Samička pri kotitvi za vse poskrbi sama, pregrizne ovojnico, poliže mladičke, jih žaščiti z telesom…

Prehrana

Obvezno je da imajo stalno na voljo seno in vodo. Ostalo kar potrebujejo so semena koruze, ječmena, ovsa, lahko tudi briketi stisnjene lucerne. Potem imajo radi zelje, jabolka, solato, svežo travo, korenček, kumare, suh trdi kruh…
Glede na njihovo velikost so pravi požeruhi saj kar nepretrgoma jejo. Paziti je treba, če jih imate zunaj da je hrana sveža, da ni zmrznjena ali umazana z zemljo.

Živalski vrt SikaluZOO

Obiščite nas

Kupite vstopnice na spletu

Darilna vstopnica za otroka
7,00
Darilna vstopnica za odrasle
12,00
CELOLETNA darilna vstopnica za otroka
70,00
CELOLETNA darilna vstopnica za odrasle
120,00
Darilna vstopnica hrana za živali
2,00
Vstopnica za avanturo z lemurji
6,00

Še več živali

SikaluZOO_zivali_navadni_udav_600x600 (2)
Navadni udav
SikaluZOO_zivali_modra_akara_600x600
Modra akara
SikaluZOO_zivali_meniska_papiga_600x600
Meniška papiga
SikaluZOO_zivali_okrasni_pajek_600x600
Indijski okrasni pajek
SikaluZOO_zivali_kajman_ocalar_600x600
Kajman očalar
Pikasta zelena napihovalka
Pikasta zelena napihovalka

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.