Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Velika uharica

Bubo bubo

Živalski vrt SikaluZOO

Velika uharica je sova iz družine pravih sov, ki živi v gorskih gozdovih v Evropi, Severni Afriki in Aziji. Je ena od največjih evropskih sov, ki zraste do 65 cm v dolžino, prepoznavna je predvsem po naglavnih čopkih perja (»uhljih«) in živo oranžnih očesnih šarenicah. Samice, ki so nekoliko večje od samcev, lahko čez krila merijo tudi več kot 1,5 metra. Telo je pegasto črno rjave barve, noge so operjene z izrazito močnimi črnimi kremplji. Življenjska doba je okrog 20 let, v ujetništvu tudi do 60 let. Teža samcev 1550-2800g, samice 2280-4200g.

Življenjski prostor

Velika uharica najpogosteje izbira visoke, suhe in razčlenjene strme stene. Na steno, kjer si izbere dnevno počivališče in gnezdišče, je navezana preko celega leta. Pomemben del njenega življenjskega okolja je tudi kulturna krajina. V njej najlažje najde svoj plen, saj ji odprta območja omogočajo lažji pregled. V Alpah gnezdi tudi na 2100 metrih nadmorske višine.

Prehrana

Velika uharica je v veliki meri nočno aktiven plenilec. Najbolj aktivna je v prvih nekaj urah po sončnem zahodu in v zadnjih nekaj urah pred sončnim vzhodom. Pretežni del njihove prehrane sestavljajo sesalci (voluharice, podgane, miši, lisice, zajci,…), vendar tudi ptice vseh vrst vključno z vranami, racami, ruševcem, morskimi pticami in celo z drugimi pticami roparicami (vključno z drugimi sovami). Drugi plen vključuje tudi: kače, kuščarje, žabe, ribe in rake.

Obnašanje

Je teritorialna ptica in se na svojem teritoriju glasno oglaša. Oglašanje je mogoče slišati na velike razdalje, zvok je globoko resonančen uh-hu, s poudarkom na prvem zlogu za moške, in bolj višjim glasom in nekoliko bolj razvlečenimi uh-hu za ženske.

Razmnoževanje

Svoje gnezdišče si velika uharica običajno izbere v skalni steni, ki je eden od ključnih elementov njenega običajno več kot 10 km2 velikega ozemlja. Gnezdo si par običajno napravi na pečini oziroma skalnih policah, med skalami ali v nekaterih drugih skritih mestih. V gostih gozdnatih območjih gnezdijo tudi na tleh, pogosto med koreninami dreves, pod velikim grmovjem in pod padlimi debli. Gnezdo je neurejeno (brez podlage, vejic….) v katerem so povprečno dve jajci. Samica vali jajca od 31-36 dni. Ko se izvalijo samica ostane z njimi v gnezdu dva tedna. V tem času ji samec prinaša hrano v gnezdo. Po treh tednih se mladički sami prehranjujejo in požirajo cele kose mesa živali. Pri petih tednih se že sprehajajo okrog gnezda in pri dveh mesecih že letijo krajše razdalje. Samica skrbi za zarod in jim zagotavlja hrano do njihove samostojnosti, to je pri 24 tednih. Spolno zrelost dosežejo pri treh letih.

Zanimivost

V Sloveniji gnezdi približno 150 parov teh sov. Kljub dejstvu, da pogosto živi v povsem kulturni krajini, je velika uharica plaha in izjemno občutljiva za človekovo prisotnost v bližini gnezdišč. Že najmanjša motnja lahko povzroči propad gnezda. So zaščitena in strogo zavarovana vrsta. Vrsta je na Rdečem seznamu IUCN ogroženih vrst 2006.

Živalski vrt SikaluZOO

Obiščite nas

Kupite vstopnice na spletu

Darilna vstopnica za otroka
7,00
Darilna vstopnica za odrasle
12,00
CELOLETNA darilna vstopnica za otroka
70,00
CELOLETNA darilna vstopnica za odrasle
120,00
Darilna vstopnica hrana za živali
2,00
Vstopnica za avanturo z lemurji
6,00

Še več živali

SikaluZOO_zivali_zelva_sulkata_600x600
Želva sulkata
Živalski vrt SikaluZOO
Velika uharica
SikaluZOO_zivali_panterjev_kameleon_600x600
Panterjev kameleon
Živalski vrt SikaluZOO
Afriški ježevec

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.