Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Dvogrba kamela

Camelus bactrianus

Živalski vrt SikaluZOO

Zgodovina kamel

Celotna paleta fosilov kaže na to da so kamele, ki so bile takrat manjše živele na področju Severne Amerike že pred 30 milijoni let. Do zgodnjega plaistocena (2 milijona let nazaj) so se razvile v današnjo podobo, kot je danes dvogrba kamela. Vse ostale populacije v Ameriki so izumrle pred približno 8000 leti. Obstaja nekaj dokazov da ima dvogrba kamela štiri podvrste. V divjini živijo samo še v puščavi Gobi. Med seboj se razlikujejo po genetskem zapisu in vedenju. Udomačili so jih vsaj pred 4500 leti.

Naravni prostor

Dvogrbe kamele so bile v letu 2007 (projekt EDGE) uvrščene kot ene izmed 10. kontaktnih vrst, ki so evolucijsko globalno ogrožene. Živijo v Mongoliji in na Kitajskem, tam jim domačini pravijo puščavske ladje. Divja dvogrba kamela je uvrščena kot ogrožena vrsta (IUCN 1996), USFWS.

Splošne značilnosti

Telo je dolgo tudi do tri in več metrov, odrasla kamela meri v višino do 230 cm, telo je pokrito z dlako, ki je lahko rjave do peščeno svetle barve. V zimskih mesecih pokriva telo dolga tudi do 25 cm in več gosta dlaka, ki poleti zelo hitro odpade v dolgih kosih. Rep je dolg do 50cm, in je na koncu odlakan. Doseže težo 800-1000kg. Na hrbtu ima dve grbi, ki sta sestavljeni iz maščobe, in ne iz vode kot je bilo včasih mišljeno. Obraz je dolg in nekoliko trikotne oblike, ustnice pa izgledajo kot nasmejane. Imajo dolge trepalnice in nosnice, katere se lahko zatesnijo v primeru ko veter raznaša prah oziroma pesek. Oči se tudi prekomerno solzijo, da se lažje izloča pesek oz. prah iz očesnih vek. Na nogah imajo dva široka nedeljena podplata, ki odlično služita za prilagoditev hoje po pesku. Na prsih in nogah imajo tudi otrdele žulje, ki jim služijo kot ščit, ko ležijo na vročem pesku.

Razmnoževanje

Samice so spolno zrele pri 3-4 letih, samci pa pri 5-6 letih. Sezona parjenja je v mesecih marec in april. Brejost traja 12-14 mesecev, potem skotijo od 1 ali 2(zelo redko) mladiča. Odstavljeni so pri starosti od 1-2let. Njihova življenjska doba je do 40 let. Živijo v skupinah od 6-30 žensk z mladiči, ki jih vodi odrasel samec ali samica.

Vedenje

So zelo prilagodljive na hitro nihanje različnih temperaturnih sprememb. Zelo dolgo lahko zdržijo brez vode, ko pa jo po dolgem času spet imajo na razpolago jo lahko popijejo tudi do 57 litrov naenkrat. Po nekaterih podatkih tudi do 120 litrov v desetih minutah! Če imajo dosti hrane sta njeni grbi debeli in pokončni, ko viri hrane usahnejo, pa lahko grbi padeta tudi na stran. Ko začne kamela bežati, beži z obema nogama na isti strani podobno kot žirafa. Te živali so neprekosljive pri prenašanju tovora, nesejo celo do 400 kg, do razdalje 47 km in to v puščavi! Vid in vonj sta zelo dobro razvita, saj človeka zavoha na razdaljo 2,5 kilometra. Znajo biti trmaste, lahko ugriznejo ali brcnejo, če so dobro naučene pa so na splošno bolj prijazne od enogrbih.

Zanimivost

Poznamo še enogrbe kamele (C. Dromedar), ki pa živijo na afriški celini, medtem ko dvogrbe (C. Bactrian) živijo v Aziji. Dobro si je zapomniti črke B in D ,če črke položimo vodoravno, dobimo eno ali dvogrbo oznako. Bactria, je kraj med Turkmenijo in Iranom, kjer živijo udomačene kamele.

Živalski vrt SikaluZOO

Obiščite nas

Kupite vstopnice na spletu

Darilna vstopnica za otroka
7,00
Darilna vstopnica za odrasle
12,00
CELOLETNA darilna vstopnica za otroka
70,00
CELOLETNA darilna vstopnica za odrasle
120,00
Darilna vstopnica hrana za živali
2,00
Vstopnica za avanturo z lemurji
6,00

Še več živali

SikaluZOO_zivali_ameriski_goz_600x600
Ameriški gož
SikaluZOO_zivali_bradata_agama_600x600
Bradata agama
SikaluZOO_zivali_opica_2_600x600
Pigmejska marmozetka
Živalski vrt SikaluZOO
Morski prašiček

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.