Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Zebu

Bos primigenius indicus

Živalski vrt SikaluZOO

Pritlikavi zebu je podvrsta domačega goveda križana s pasmo Zebu s poreklom iz Južne Azije. Ponavadi so rdeče ali sive barve.  Zebu ima značilno maščobno grbo na svojih ramenih, veliko ohlapno kožo pod vratom in včasih povešena ušesa. Obstaja več vrst Zebujev pri nas imamo pritlikave zebuje, ki dosežejo v odrasli dobi življenja max. do 90cm višine. Ta goveda prištevajo med najstarejše pasme na svetu. Spolno zrelost dosežejo pri dveh letih. So dobro prilagojena in zelo dobro prenašajo vlago in visoke temperature. Dobro so odporne proti številnim tropskim boleznim parazitom in predvsem klopom.

Življenjski prostor

Danes je zebuje mogoče najti tudi v Afriki, saj je bil zebu tja pripeljan iz Azije pred mnogimi leti. Izvor njihovega porekla je na Šri Lanki. Gojijo jih v vseh tropskih državah. Izvira iz Indijskih podvrst goveda. Kadar so grbasti zebuji izpostavljeni sušnemu podnebju in jim primanjkuje vode za pitje, lahko preživijo s pomočjo maščobe mišic, ki je naložena v grbi na svojem hrbtu.

Namen vzreje

Mleko in meso starih zebujih ni okusno. V Indiji so najpogosteje stara goveda uporabljena za vleko pluga in za vprego vozov. Mleka ne proizvajajo razen za svoja teleta. Brejost traja okrog devet mesecev. Pri nas v Evropi in Ameriki se vzrejajo v okrasne namene.

Zanimivost

Danes je zebu prisoten na vseh celinah, predvsem v Indiji in Braziliji, kjer imajo največjo komercialno čredo na svetu s 155 milijonov glav.
Indija ima več kot 270 milijonov zebujev in Združene države Amerike več kot 2 milijona zebujev. Zebu je po arheoloških odkritjih že 6000 let pred našim štetjem živel v južni Indiji.

Prehrana

Trava,vejice, listje,zrnje …

Živalski vrt SikaluZOO

Obiščite nas

Kupite vstopnice na spletu

Darilna vstopnica za otroka
7,00
Darilna vstopnica za odrasle
12,00
CELOLETNA darilna vstopnica za otroka
70,00
CELOLETNA darilna vstopnica za odrasle
120,00
Darilna vstopnica hrana za živali
2,00
Vstopnica za avanturo z lemurji
6,00

Še več živali

Živalski vrt SikaluZOO
Maltežan
Ploščata činklja (metuljček)
Ploščata činklja (metuljček)
SikaluZOO_zivali_rilkasta_tigrasta_cinklja_600x600
Rilčasta ali tigrasta činklja
SikaluZOO_zivali_kajman_ocalar_600x600
Kajman očalar
SikaluZOO_zivali_kraljevi_piton_600x600
Kraljevi piton
sikaluzoo_calback
Kraljeva plaščarica
SikaluZOO_zivali_zelva_sulkata_600x600
Želva sulkata
Živalski vrt SikaluZOO
Afriška mini koza

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.