Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Kokoši

5 vrst

Kokoši

Pritlikava selbright kokoš

Ta majhna kokoš povprečne teže 500-600 gramov izhaja iz Anglije. Široka ramena izbočene prsi, navzdol obrnjena široka krila in eleganca so glavne značilnosti te pasme. Zaradi svoje majhnosti in velikih kril so ena izmed redkih kokoši, ki lahko letijo. Na vsakem posameznem perju imajo črne obrobe. Pasma je nastala s križanjem več različnih pasem kokoši, ohranil pa jih je sir. Johan Sebriht po katerem ima pasma tudi ime. Značilno za pasmo je, da malo spominjajo na pasmo Bantam. So živahnega temperamenta, elegantne drže in velikih oči. Samice letno znesejo okrog 90 jajc. So mirne narave in dobro živijo z drugimi pasmami kokoši. Poznamo »temno zlato« in »srebrno belo« barvno varianto teh kokoši.

Kokoš feniks (Gallus gallus)

Poznamo tri osnovne barve: zlati, srebrni in rdeči feniks. Rdeči je prednik vseh vrst kokoši katere poznamo danes. Divjo kokoš, ki še danes prebiva v Indiji imenujemo bantam kokoš. Feniksa so spreminjali in vzgajali na Japonskem, šele leta 1878 so ga začeli vzgajati tudi v Nemčiji. Značilno za to pasmo je zelo elegantna oblika telesa, neobičajno lep in operjen rep in živahen karakter. Letno samičke znesejo okrog 100 jajc. Samičke so zelo dobre in skrbne mame. V grški mitologiji pomeni feniks dolgoživo mitološko ptico, bitje ki se regenerira in ponovno rojeva ter je povezano s soncem.

Holandska belokapa kokoš

Ta zanimiva kokoš izvira iz Holandije ime je dobila po beli kapi ki jo ima na glavi. Kokoš znese letno do 80 jajc. Kokoš je slaba mama in ne vali rada jajc, zato jih pogosto damo pod drugo kokoš ali piščance izvalimo v inkubatorju. Poznamo dve vrsti večjo in manjšo. Petelin ima približno 800g, kokoš pa 700 g teže. Je zelo mirne narave. Obstajajo črne, bele, modre ter grahaste barvne varijante. Zaradi bele kape zelo slabo vidi, zaradi tega je na prostem lahek plen ujedam in zverem. Če jih želimo imeti na prostem jim moramo pernato kapo redno striči.

Svilena kokoš

Je pasma kokoši, ki ima perje mehko kot svila. Domovina teh kokoši je vzhodna Azija. V Evropo so jih prinesli leta 1928. Za pasmo je značilno svilnato perje. Je zelo tiha in mirna žival. Ker njihovo perje bolj spominja na dlako, so popolnoma izgubile sposobnost letenja. Teža samca je okrog 1 kilogram, samice pa približno 800 gramov. Letno samičke znesejo okrog 80 jajc. Danes poznamo več vrst, ki so si različne po velikosti in barvi. Obstajajo črne, rjave, sive, celo gologlave svilenke. Svilenka ima kožo, meso in celo kosti modre barve. Na vsaki nogi ima po pet prstov. Je mirnega in prijateljskega karakterja zato ne morejo bivati z drugimi kokošmi. Omenjal jih je že Marco Polo v 13 stoletju kot hibrida med kokošjo in zajcem.

Jerebičasta prepelica

Je naš najmanjši predstavnik ptic iz družine poljskih kur, ki se jeseni odseli, spomladi pa vrne. Prezimuje v severni, vzhodni in zahodni Afriki ter Arabiji. Prepelica je majhna ptica ki meri od 17–19 cm in tehta okrog 150g. Samec in samica sta si po izgledu zelo podobna le da ima samec nekoliko izrazitejšo barvo. Samec ima rjavo, samica pa belkasto podvratno perje. Nad očmi ima samec belo progo. Z razprtimi krili meri 32–35 cm. Ima rjavo glavo, rdečkasto rjave oči in rjav rahlo ukrivljen kljun. K nam prihaja konec aprila ali začetek maja, odhaja pa konec avgusta ali začetek septembra. Za razliko od drugih ptic selivk prepelica ne sledi vedno isti poti in lahko spremeni kraj gnezdenja ali prezimovanja. Pari se v maju in juniju. Gnezdi na tleh po navadi pod grmom, gostem žitu ali travi kjer v majhno vdolbinico znese 8–16 jajc, ki so rumeno-rjave barve s temnimi pikami in lisami. Vali jih 17–18 dni. Življenjski prostor prepelice so odprta polja, travniki in žitna polja. Hrani se z različnim rastlinjem, semeni, tudi žuželkami, ki so glavna hrana kebčkom. Samec ima rjavo, samica pa belkasto podvratno perje. Ponekod prepelice veljajo za specialiteto, tako zaradi njihovih jajc kot tudi njihovega mesa.

Kokoši

Obiščite nas

Kupite vstopnice na spletu

Darilna vstopnica za otroka
6,00
CELOLETNA darilna vstopnica za otroka
60,00
CELOLETNA darilna vstopnica za odrasle
100,00
Darilna vstopnica hrana za živali
1,00
Vstopnica za avanturo z lemurji
6,00
Darilna vstopnica za odrasle
10,00

Še več živali

Mavrska želva
Mavrska želva
Grška želva
Grška želva
Lososova roza
Lososova roza
Agapornis
Agapornis
Buenos aires tetra
Buenos aires tetra
Opica Makak
Opica Makak
Pikasta zelena napihovalka
Pikasta zelena napihovalka
Bradata agama
Bradata agama
Kajman očalar
Kajman očalar
Zlati Amadin
Zlati Amadin
Nosati medvedek
Nosati medvedek
Pigmejska marmozetka
Pigmejska marmozetka
Kavkaški ovčar
Kavkaški ovčar
Kanadski bronasti puran
Kanadski bronasti puran
Pritlikavi nitkar
Pritlikavi nitkar
Svetlikavec
Navadni udav
Navadni udav
Indijski okrasni pajek
Indijski okrasni pajek
Rdeči plati
Rdeči plati
Mnogoplavutarica
Vodna perjad
Vodna perjad
Zeleni legvan
Zeleni legvan
Opica Beloglavček
Opica Beloglavček
Modra akara
Modra akara
Modri kuščar z ovratnikom
Kraljeva plaščarica
Rdečečrta mrenica
Rdečečrta mrenica
Rilčasta ali tigrasta činklja
Rilčasta ali tigrasta činklja
Leopardji gekon
Leopardji gekon
Rjastorep amadin
Rjastorep amadin
Kanarček
Kanarček
Velika uharica
Velika uharica
Jemenski kameleon
Jemenski kameleon
Kraljevi piton
Kraljevi piton
Afriška vodna žaba krempljarka
Afriška vodna žaba krempljarka
Ameriški gož
Ameriški gož
Panterjev kameleon
Panterjev kameleon

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.