Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Koi krap

Cyprinus Carpio

Živalski vrt SikaluZOO

V preteklosti so Koi krapi na Japonskem imeli različne nazive: irogoi-obarvani krap, hanagoi–cvetno oprašeni krap in moyoogoi-neresničen oz.fantazijsko obarvan krap. Danes pa jih Japonci imenujejo nishigikoi, kar pomeni brokatni, okrašeni krap. Prve zapise o koi krapih najdemo v kitajskih knjigah iz 265. do 315. leta našega štetja. Beseda koi pomeni drag ali ljubljen. Koi krape ki jih poznamo danes so razvili Japonci, tam so se pojavili približno leta 1800. Prvič so jih javnosti predstavili šele leta 1914 v Tokiu. Ker so bili javnosti in takratnemu carju zelo všeč so jih nekaj preselili v carjeve ribnike. Hitro so postali simbol prestiža to pa je pripomoglo, da se je razširil po celi Japonski. V petdesetih letih dvajsetega stoletja pa se je razširil tudi v Evropo in Ameriko.

Vrste Koi krapov

Obstajajo različne barvne kombinacije koi krapov, s selekcijo pa se pojavljajo nove, kar omogoča ljubiteljem veliko izbiro. V osnovi pa so standarde postavili Japonci in tako poznamo 14 glavnih vrst. Večino koiev lahko razvrstimo v eno od glavnih skupin, ker pa je pestrost vzorcev tako različna nekaterim ne moremo dati točnega imena.

Zanimivost

Njihove barve in unikatnost pa posameznim primerkom dajejo vrtoglave cene, ki dosegajo celo primerjalne vrednosti luksuznih hiš ali avtomobilov. Koi krapi so za razliko od drugih rib v čisti vodi zelo opazni in s svojo velikostjo dajejo spoštljiv videz. Koi krap lahko doseže velikost enega metra in tudi več, dosežejo tudi izjemno starost 100 in več let.

Pomen Koi krapov

Za Japonce pomeni koi krap simbol moči, moškosti, sreče in prosperitete. Znan je tudi kot bojevniška riba. Je eden od simbolov umetnosti ter odraz vzhodnjaške filozofije življenja: predanost in doslednost delu.

Prehrana in življenjski prostor

Koi krapi so vsejedi, pri nas jih dodatno hranimo z briketi, različnim grobo zmletim zrnjem, v manjših količinah z drobno pokošeno travo, suhim kruhom… Ker pa imajo dovolj velik naravni prostor si večino rastlinske in živalske hrane najdejo sami. Poudariti je treba, da imajo radi toplo vodo z bogato obrežno vegetacijo in naravnim dnom (zemlja oz. mulj). Če pa prebivajo v manjših vodnih površinah (vrtnih ribnikih ali bazenih) pa je potreba po črpalkah, filtrih, UV žarnicah ter zračnikih neizogibna za zdravo in dobro počutje teh rib. Prezimijo brez težav če je globina vode vsaj 130 cm.

Živalski vrt SikaluZOO

Obiščite nas

Kupite vstopnice na spletu

Darilna vstopnica za otroka
7,00
Darilna vstopnica za odrasle
12,00
CELOLETNA darilna vstopnica za otroka
70,00
CELOLETNA darilna vstopnica za odrasle
120,00
Darilna vstopnica hrana za živali
2,00
Vstopnica za avanturo z lemurji
6,00

Še več živali

SikaluZOO_zivali_zebrica_600x600
Avstralska zebrica
SikaluZOO_zivali_afriska_vodna_zaba_krempljarka_600x600
Afriška vodna žaba krempljarka
SikaluZOO_zivali_kanarcek_600x600
Kanarček
SikaluZOO_zivali_agapornis_600x600
Agapornis
SikaluZOO_zivali_tamarin_2_600x600
Zlatoroki tamarin
SikaluZOO_zivali_opica_2_600x600
Pigmejska marmozetka

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.