Naslov

Boračeva 54A
9252 Radenci

Telefon

041 225 429
Tomi

email

sikaluzoo@gmail.com
.

Ovca

Živalski vrt SikaluZOO

V osnovi jih ločimo na mesne, mlečne, volnate in regonalne pasme.

Domača ovca (znanstveno ime Ovis aries), je volnat prežvekovalec s štirimi okončinami, ki se je verjetno razvil iz divjega muflona v osrednji in jugozahodni Aziji. Gospodarsko je vrsta pomembna zaradi pridelave volne. Ovce in koze lahko imenujemo s skupnim imenom drobnica.

Danes poznamo več vrst ovc. Med ovcami srečamo divje in domače (rod Ovis) sorte. Muflon (Ovis musimon) s Sardinije in Korzike so z uspehom naselili v številna območja Evrope, tudi v Slovenijo. Od Male Azije do Himalaje živi rdeča ovca ali urial (O. orientalis). V srednji Aziji živi največja ovca (O. ammon). V Pamirju se je razvila posebna vrsta, oziroma podvrsta, kačagar ali pamirska ovca (O.a. polii). V Severni Ameriki med skalami in prepadi živita še dve vrsti debelorogih ovc. Kanadska debeloroga ovca (O.canadensis) je bila nekoč pogosta od Kanade do severne Mehike, danes pa živi le še na nekaj nedostopnih krajih ali na zavarovanih območjih. Poznamo še snežno ovco (O.dalli), ki živi od Aljaske do Britanske Kolumbije na jugu.

Domače ovce in koze so že od nekdaj pomemben človekov spremljevalec ( za volno ,meso, mleko,…). Njihova prvotna domovina so najbrž pogorja jugozahodne Azije, od koder jih je človek razselil po svetu. Mnogokje so močno vplivale na podobo krajine. V Sredozemlju so imele pomembno vlogo pri uničevanju gozdnega rastlinja, na velikanskih prostranstvih Avstralije in Nove Zelandije pa še danes vzdržujejo travišča. Vse domače ovce uvrščamo v eno vrsto (O.aries), znotraj katere pa poznamo številne tako imenovane pasme.

Ovce merino slovijo po kakovostni volni. Izvirajo iz Španije, danes pa so razširjene po vsem svetu. V Avstraliji ovčerejci gojijo predvsem to pasmo in so največji proizvajalci volne na svetu. Pri nas v Sloveniji sta najbolj razširjeni Jezersko Solčavska, Bovška, ter oplemenitena JS z Romanovsko (s tem so povečali plodnost in število jagenčkov). Poznamo še Istrsko pramenko.

Živalski vrt SikaluZOO

Obiščite nas

Kupite vstopnice na spletu

Darilna vstopnica za otroka
7,00
Darilna vstopnica za odrasle
12,00
CELOLETNA darilna vstopnica za otroka
70,00
CELOLETNA darilna vstopnica za odrasle
120,00
Darilna vstopnica hrana za živali
2,00
Vstopnica za avanturo z lemurji
6,00

Še več živali

SikaluZOO_zivali_grske_zelve_600x600
Grška želva
SikaluZOO_zivali_jamenski_kameleon_600x600
Jemenski kameleon
SikaluZOO_zivali_afriska_vodna_zaba_krempljarka_600x600
Afriška vodna žaba krempljarka
Ptičji pajek
Ptičji pajek (Modri pavijan)
SikaluZOO_zivali_panterjev_kameleon_600x600
Panterjev kameleon
Pikasta zelena napihovalka
Pikasta zelena napihovalka
Živalski vrt SikaluZOO
Mavrska želva

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.